Het Willibrordus wandelpad

(2012)

Na het Utrechtpad gaan we een betrekkelijk recent uitgezet pad wandelen, en wel het Willibrorduswandelpad, verzorgd door de Nederlandse Wandelsport Bond.

Willibrordus werd omstreeks 656 in Engeland geboren. Als jongen werd hij toevertrouwd aan een abdij. Vandaar ging hij voor een priesteropleiding naar Ierland. Twee jaar na zijn priesterwijding ging hij naar het vasteland van Europa. In Egmond kwam hij aan land. Hij vestigde zich in Utrecht. Hij kerstende het hele gebied ten westen en ten zuiden van de Zuiderzee op zeer diplomatieke wijze. Hij stierf in Echternach en werd daar begraven. In Echternach wordt jaarlijks een naar hem genoemde processie gehouden waarbij de pelgrims telkens drie stappen vooruit en weer twee stappen terug zetten. Dat gaan wij dus niet nadoen tijdens onze wandeldagen! In Utrecht staat op het Janskerkhof het bekende beeld van hem. In Heiloo, vlak onder Alkmaar is een Willibrordusput met water dat geneeskrachtig zou zijn. Zo zijn er in Nederland, Belgi en Duitsland meer putten naar hem vernoemd. Ze zouden allemaal geneeskrachtig water bevatten.

Het pad is ruim 200 km lang en kent een aantal rondwandelingen onderweg. Het heeft zijn naam te danken aan de twee bedenkers van het pad die een wandelroute tussen hun woonplaatsen wilden realiseren. En beide woonplaatsen hadden wel iets met Willibrord.


De etappes


1e etappe

Op 24 maart 2012 wandelen we van Alkmaar naar Castricum.
Eerst een stukje door de mooie binnenstad van Alkmaar en dan langs de Willibrordusweg naar Heiloo. Daar bekijken we de Willibrordusput en vervolgen de wandeling naar Castricum.

We verzamelen als gebruikelijk in de hal van Utrecht CS maar wel van 9:15 9:30 en nemen de trein naar Alkmaar (trein richting den Helder) van 9:40 . Aankomst in Alkmaar om 10:48 . Van Castricum nemen we weer de trein terug naar Utrecht.

Lengte van de wandeling 19 km.


2e etappe

Op 21 april 2012 wandelen we van Castricum naar Krommenie.
Een fraai stuk van de wandeling gaat langs het Uitgeestermeer.

We verzamelen weer in de hal van Utrecht CS van 9:15 9:30 en nemen de trein naar Castricum (trein richting den Helder) van 9:40 . Aankomst in Castricum om 10:37. Terug nemen we de bus van Krommenie naar Zaandam en dan de trein naar Utrecht.

Lengte van de wandeling 19 km.


3e etappe

Op 19 mei 2012 wandelen we van Krommenie naar Spaarndam.
Deze wandeling gaat langs oude dijken, de Groene Dijk en de Noorder IJ- en Zeedijk. We eindigen in Spaarndam, bekend door het beeld van Hansje Brinker die met zijn vinger het water belette door de IJdijk te stromen.

We verzamelen als gebruikelijk in de hal van Utrecht CS maar wel van 9:15 9:30 en nemen weer de trein richting den Helder van 9:40 . Overstappen in Amsterdam Amstel en dan naar station Krommenie-Assendelft, aankomst 10:41. Terug met de bus van Spaarndam naar Haarlem en dan met de trein naar Utrecht. (dus niet via Schiphol)

Lengte van de wandeling 17 km.


4e etappe

Op 23 juni 2012 wandelen we van Spaarndam naar Vijfhuizen, een rondje Haarlem.
We beginnen in Spaarndam en lopen vooral langs water. Het grootste deel van de wandeling gaat langs het Spaarne en een laatste stukje langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De naam Oeverloperpad is weer van toepassing op deze etappe. Eerder afhaken is ook bij deze etappe goed mogelijk.
We verzamelen tussen 9:00 en 9:15 in de hal van CS en nemen de trein van 9:25 (spoor 8) richting Alkmaar. Overstappen in A'dam Centraal op de intercity naar Dordrecht vertrektijd 9:57 (spoor 2a). In Haarlem nemen we de stadsbus naar Spaarndam. Terug reizen we eerst met de bus naar Schiphol en dan met de trein naar Utrecht. De lengte van de wandeling is 19 km.


5e etappe

Zaterdag 22 september 2012
Na Vijfhuizen gaat de hoofdroute door de Haarlemmermeerpolder langs Schiphol. Vooral het stuk langs de "Bulderbaan" lijkt me niet leuk. De bedenkers van de route hebben een alternatief beschreven dat vanaf Spaarndam rechtstreeks naar Halfweg en dan door naar Amsterdam Sloten/Nieuwe Meer loopt.
Dat wilde ik gaan lopen, maar dan in omgekeerde volgorde. We beginnen dan in de stad en eindigen weer in Spaarndam, een oase van rust om de wandeling te beeindigen met de mogelijkheid van weer een bezoek aan een palingboer!

We verzamelen als gewoonlijk in de hal van Utrecht Centraal omstreeks 9:30 en nemen de trein van 9:43 naar Schiphol. Uitstappen in Amsterdam Zuid (10:07) en dan met metro 50 (10:17 richting Isolatorweg) naar halte Heemstedestraat. Vandaar lopen we dan langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer naar Halfweg. Vervolgens langs het recreatiegebied Spaarnwoude naar Spaarndam.

Totale afstand ongeveer 18 km.

Terug uit Spaarndam met de bus naar Haarlem NS en verder met de trein.


6e etappe

Zaterdag 20 oktober 2012
We wandelen van Amsterdam Nieuwe Meer (ongeveer het beginpunt van de vorige etappe) en lopen nu verder door het Amsterdamse bos en dan via Bovenkerk naar Ouderkerk aan de Amstel.

We verzamelen als gewoonlijk in de hal van Utrecht Centraal omstreeks 9:30 en nemen de trein van 9:43 naar Schiphol.
Omdat de trein niet doorrijdt naar Schiphol stappen we uit in Amsterdam Zuid (10:07) en nemen daar weer metro 50 richting Isolatorweg, vertrektijd 10:13. We stappen dan uit bij halte Henk Sneevlietweg om 10:19. Daar beginnen we dan de wandeling met als eindbestemming Ouderkerk aan de Amstel.

De totale afstand is iets meer dan 17 km.

In Ouderkerk aan de Amstel nemen we bus 300 naar Amsterdam NS Bijlmer-Arena en dan met de trein naar huis.


7e etappe

Zaterdag 17 november 2012

We wandelen van Ouderkerk aan de Amstel naar Weesp. We beginnen waar we de vorige keer eindigden in Ouderkerk aan de Amstel en lopen niet meer langs de Amstel, maar eerst langs de Bullewijk (daar had ik nog nooit van gehoord) en de Holendrecht (bekend van het verkeerspunt met alle auto's die we wel zullen horen onderweg) naar Abcoude. Van Abcoude lopen we langs het Gein (waar Mondriaan in zijn vroege jaren veel schilderde) naar Driemond. Daar steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over en komen in Weesp.

We verzamelen als gewoonlijk in de hal van Utrecht Centraal omstreeks 9:30 en nemen de trein van 9:43 naar Schiphol. We stappen uit in Amsterdam Arena (aankomst 9:58) en nemen vandaar bus 300 richting Haarlem (vertrek 10:03) naar Ouderkerk (aankomst 10:07). Terug nemen we de trein vanaf het station in Weesp.
De totale afstand is iets meer dan 16 km, en dat lijkt me voor de korte dagen van november een goede afstand.

Voor december is geen etappe gepland. De eerstvolgende etappe lopen we op 26 januari 2013. De dagen gaan dan al weer merkbaar lengen, maar je weet nooit wat het weer zal zijn!


(2013)


8e etappe

Zaterdag 26 januari 2013

We wandelen van Weesp naar Hilversum Noord. Eerst een stuk langs de Vecht, daarna langs de Gravelandsche Vaart. Dan lopen we langs het wandelpad ten westen van Hilversumse Meent naar het Spanders Woud en komen we tenslotte in Hilversum Noord uit. Totaal ongeveer 20 km, een flinke dagwandeling voor januari!

We verzamelen in de hal van Utrecht Centraal tussen 9:35 en 9:45 en nemen de trein van 9:55 richting Hilversum. Die vertrekt van spoor 3 en komt om 10:31 in Weesp aan.

(Marian Bode en ik lopen de route begin januari nog voor. Mocht het tijdens het einde van de wandeling toch al te donker worden, dan moeten we een half uur eerder met wandelen beginnen en dan vertrekken we dus ook een half uur eerder uit Utrecht. Dat komt dan in de week van 7 janauri op de website te staan. Raadpleeg dus de website.)


9e etappe

Zaterdag 16 februari 2013

De wandeling gaat van Hilversum Noord naar Baarn over een afstand van ongeveer 17 km. Eerst heidegebied en daarna bos.

We verzamelen weer in de hal van Utrecht CS tussen 9:35 en 9:45 en nemen de trein van 9:55 naar Hilversum Noord. Aankomst daar om 10:17.


10e etappe

Zaterdag 23 maart 2013

Deze etappe van Baarn naar Soest hebben we ingekort tot ongeveer 17 km door niet de gehele geplande route door de bebouwde kom van Amersfoort te volgen.
We snijden een stuk af.
We wandelen eerst door weidegebied tot Amersfoort en daarna door bos en heide ten zuiden van Soest, de Korte Duinen en Lange Duinen.

We verzamelen weer in de hal van Utrecht Centraal omstreeks 9:45 en nemen de trein van 10:05 (spoor 2) naar Baarn. Geplande aankomst in Baarn om 10:37.


11e etappe

Zaterdag 20 april 2013

De wandeling gaat van Soest Zuid naar Bilthoven door bos en parklandschap.
De lengte is ongeveer 16 km.

We verzamelen weer in de hal van Utrecht Centraal omstreeks 9:45 en nemen de trein van 10:05 (richting Baarn van spoor 2) naar Soest. Geplande aankomst in Soest Zuid om 10:30.


12e etappe

Zaterdag 18 mei 2013

De wandeling gaat van Bilthoven naar Utrecht over ongeveer 14 km.
Een korte wandeling deze dag. We sluiten de aankomst in Utrecht af met een rondleiding door de Willibrorduskerk en daarna gaan we volgens traditie met z'n allen uit eten.
Verzamelen 's morgens weer tussen 9:30 en 9:45 in de hal van Utrecht Centraal.
We nemen de trein 10:05 van spoor 2 naar Bilthoven (sprinter richting Baarn).

In juni heb ik zaterdag 15 juni gereserveerd voor een wandeling.
Het rondje Eemmeer waarin een boottochtje van Almere Haven naar Huizen was gepland, kan helaas niet doorgaan. Dat pontje vaart niet meer. Ik zoek nog naar een alternatief stuk van het rondje Eemmeer en dan met de trein en/of bus terug. Maar misschien is een van de etappes die we van de winter met sneeuwjacht gelopen hebben (Weesp - Hilversum Noord) een aardige optie om nu zonder jas te lopen.
Jullie horen nog wel.


Thijs Notenboom
Verslagen van de etappesKlik op een foto voor een fotoreportage
Kees Blomhert - eerste etappe: Alkmaar - CastricumMarion Bode - eerste etappe: Alkmaar - Castricum

Hallo LAW'ers en belangstellenden,

Bijgaand de foto's van de 1e etappe van het Willibrorduspad, t.w. Alkmaar-Castricum via Heiloo en Limmen. Het was een zonovergoten dag en nu maar hopen dat de zon ook tijdens de volgende etappe Castricum-Krommenie wil schijnen!!


Groet, Marian


Marion Bode - tweede etappe: Castricum - Krommenie

Hallo medewandelaars en belangstellenden,

Hierbij mijn foto's van onze etappe van het Willibrorduspad, t.w. Castricum-Krommenie langs het Uitgeestermeer. Hoewel we met flink wat regen begonnen, klaarde het in de loop van de dag goed op. We startten met 8 deelnemers, maar bij het station Uitgeest gaven 2 de geest op en namen de trein. De overige 6 hebben uiteindelijk het einddoel bereikt. Onderweg genoten van een lekker kopje koffie bij 't Schippersrijk, jammer was dat we niet op het terras in de zon konden zitten zoals Thijs en ik bij het voorlopen. Veel weidevogels onderweg gezien en natuurlijk de nodige windwijzers. Geluk bij een ongeluk was dat wij voor de treinbotsing al in Utrecht waren. Misschien tot ziens bij de volgende etappe van Krommenie naar Spaarndam met hopelijk prachtig weer.


Groet, Marian


Marion Bode - derde etappe: Krommenie - Spaarndam

Hallo medewandelaars en belangstellenden,

De 3e etappe van het Willibrorduspad, t.w. Krommenie - Spaarndam, hebben we achter de rug.
De hele dag stralend weer en een leuk rustpunt bij de boer in Assendelft. De meeste "rustpunten" zijn tot nu toe te vinden in een groot deel van Overijssel, Veluwe en boven het Noordzeekanaal. Koffie, thee, ranja etc. is daar aanwezig, maar je moet het zelf maken.
In Krommenie begonnen we met 11 personen, waarvan er 3 na de overtocht met de pont in Buitenhuizen de bus namen i.v.m. de tijd. De tocht, gedeeltelijk langs het Spaarne en door het natuurgebied Spaarnwoude, bracht ons naar het einddoel Spaarndam. Na allemaal Hansje Brinkers gezien te hebben, stapten we voldaan in de bus naar Haarlem om per trein weer naar Utrecht/Hoofddorp/Amsterdam terug te keren.
Nog 1 etappe in juni en dan kunnen de beentjes even rusten (of niet???).Groet, Marian


Marion Bode - vierde etappe: Spaarndam - Vijfhuizen

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Klik op de foto voor de de link naar de foto's van de gelopen etappe op 23 juni jl.
De wandeling hebben we in tegengestelde richting gemaakt, dit i.v.m. de treinvertraging waardoor de bus (1-uurs dienst) naar Spaarndam niet te halen was. Nu gestart in Vijfhuizen en dwars door Haarlem naar Spaarndam. Dit keer veel in de bebouwde kom gelopen, maar toch flink wat groen en water gezien n de weergoden waren weer met ons.
De volgende etappe vanuit Vijfhuizen richting Halfweg zal gelopen worden in september, nu zomerstop.
Ik wens iedereen een mooie zomer toe.


Marian Bode
Marion Bode - vijfde etappe: Vijfhuizen - Sloten/Nieuwe Meer

Vanaf Spaarndam rechtstreeks naar Halfweg en dan door naar Amsterdam Sloten/Nieuwe Meer
Klik op de foto voor de de link naar de foto's van proeflopen voor de etappe van 22 sep 2012 door Thijs en mij.
Ik heb de etappe op de datum zelf niet kunnen lopen, daar ik verhinderd was. Maar zo krijgt men toch een indruk van deze etappe, t.w. Sloterplas-Spaarndam


Groet, Marian


Kees Blomhert - Zesde etappe: Nieuwe Meer - Ouderkerk ad AmstelMarian Bode - Zesde etappe: Nieuwe Meer - Ouderkerk ad Amstel

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Bijgaand de foto's van de 6e etappe van het Willibrorduspad van Amsterdam Nieuwe Meer naar Ouderkerk a/d Amstel. Bij het uitstappen uit de metro gingen tot schrik van 4 wandelaars de deuren dicht en vertrok de metro, dus dat werd wachten tot de zij weer terugwaren. Flink de pas erin en via jachthaven de Schinkel bereikten we de Bosbaan, waar de koffiepauze gehouden werd. Verder door het Amsterdamse bos en na een korte stop bij de geitenboerderij bereikten we via Bovenkerk ons einddoel Ouderkerk a/d Amstel. De weergoden waren ons welgezind en hielden de kraan dicht. 17 november vervolgen we de tocht en wel van Ouderkerk a/d Amstel naar Weesp. Misschien tot ziens dan.


Marian


Marian Bode - Zevende etappe: Ouderkerk ad Amstel - Weesp

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Vandaag (17-11-2012) weer een etappe van het Willibrorduspad gelopen met 16 deelnemers. De laatste van dit jaar. De decembermaand slaan we over en gaan in januari weer verder vanuit Weesp. (de decemberkilootjes eraf lopen???)
De route ging van Ouderkerk aan de Amstel naar Weesp. Het grootste deel van de wandeling liepen we langs het water, jammer genoeg was het de hele dag nogal mistig. Onze koffie/thee/soeppauze hielden we in een gezellig restaurant in Abcoude. Het plan om in Weesp nog een "afscheids"drankje te nemen hebben de meesten i.v.m. de sinterklaasdrukte maar laten varen. Druk, druk, druk in de stad. Hierdoor hadden we de trein van 15.12 uur al terug naar Utrecht. Deze dag is er flink doorgestapt (18 km.) en hebben we alleen in het restaurant gerust. Het was te koud om ergens onderweg te gaan zitten om ons brood op te eten, dus maar wandelend gegeten!!! Vandaar de tijdwinst. Wie weet wat de weergoden ons in januari aanbieden. Allen wens ik gezellige decemberdagen en een goed 2013.


Groet, Marian


Kees Blomhert - Achtste etappe: Weesp - Hilversum-NoordMarian Bode - Achtste etappe: Weesp - Hilversum-Noord

Hallo wandelaars en thuisblijvers,

Met maar 8 wandelaars vertrokken wij uit Weesp met als einddoel Hilversum-Noord. Aangezien er onderweg geen horeca is, begonnen we met koffie in Weesp. Daarna op pad in de ijzige wind, sneeuw en gladheid. Langs de onderkant van het Naardermeer bereikten we Bussum. Hier besloot de helft naar station Bussum te gaan en de trein te nemen, terwijl de overige 4 zijn doorgelopen. Hopelijk is het weer 16 februari aangenamer als we lopen van Hilversum-Noord naar Baarn.


Groet, Marian Bode
Marian Bode - Negende etappe: Hilversum-Noord - Baarn

Dag wandelaars en belangstellenden,

Vandaag (16-2-2013) weer een etappe gelopen met 12 deelnemers en wel van Hilversum-Noord naar Baarn (17 km). De route voerde door het Goois natuurreservaat, over de Crailoose heide en door de Hoge Vuursche. Na de sneeuw van donderdag, toen Thijs en ik voorgelopen hebben, was het vandaag heerlijk wandelweer. Er werd zelf kleding uitgetrokken of de jas ging open!! De lunchpauze bij 't Bluk op de Zuiderheide was een goed gekozen rustpunt. Ook het zien van de groep (sprongen genoemd) reen zo dichtbij was indrukwekkend. Al met al een heerlijke wandeling. Nu afwachten wat de volgende etappe ons laat zien van ons toch zo mooie landje.


Wandelgroet van Marian.
Marian Bode - Tiende etappe: Baarn - Soest Zuid

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Bijgaand de foto's van de laatst gelopen etappe van het Willibrorduspad en wel van Baarn naar Soest-Zuid. De foto's zijn van het voorwandelen van Thijs en mij op 18 maart. Het weer was toen mooier dan op de wandeling van zaterdag 23 maart. Maar de route was dezelfde; er waren toen 9 deelnemers. Hopelijk lopen we 20 april van Soest-Zuid naar Bilthoven in een lentezonnetje.


Marian
Marian Bode - Elfde etappe: Soest Zuid - Bilthoven

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Zaterdag 20 april zijn we in Soest-Z gestart voor de etappe naar Bilthoven. Het was schitterend lenteweer, dus niets te klagen of toch?? Er was nl. geen horeca langs deze route en er werd besloten een extra rondje naar Lage Vuursche te maken.
Na deze pauze ging het verder richting Bilthoven, waar bij het Biltse meertje nog een korte stop gehouden werd.
Nog 1 etappe en we hebben het Willibrorduspad voltooid!!


Marian Bode
Marian Bode - Twaalfde en laatste etappe: Bilthoven - hartje Utrecht

Hallo wandelaars en belangstellenden,

Zaterdag 18 mei hebben wij het Willibrorduspad uitgelopen!!!
Een korte etappe van Bilthoven naar hartje Utrecht ... en gelukkig geen drup regen.
De wandeling ging door de bossen van Bilthoven, langs De Hooge Kampse plas in Groenekan, langs fort Voordorp en door de Voorveldsepolder en zo kwamen we weer in de bewoonde wereld.
Na een verdiende koffiepauze in het Griftpark ging het richting Willibrorduskerk. Hier werden we om 16.00 uur verwacht door een kunsthistorica, die ons veel over de kerk heeft verteld en ons daarna rondleidde door de kerk. Van de kerk gingen we door naar het Paradijs aan het Vreeburg.
Als afsluiting van een pad eten we nl. traditiegetrouw met elkaar. Zo ook deze keer en dat was bij de Chinees.
Alle wandelaars bedankt voor de gezellige wandeldagen.


Marian Bode

P.S. Thijs en Marian lopen de etappes altijd voor, dus zij hebben Alkmaar-Utrecht 2x afgelegd!!!

Als afsluiting werd de Willibrorduskerk bezocht.
Kees Blomhert - Twaalfde en laatste etappe: Bilthoven - Utrecht

We hadden na afloop een erg leuke rondleiding in de Willibrorduskerk, waar studievriendin van Thijs Notenboom kunsthistorica Els Jimkes-Verkade (kleindochter van toneelspeler Eduard Verkade) vrijwilliger is.
Daarna hadden we een gezellig bezoek aan Chinees restaurant het Paradijs aan het Vreeburg als afsluiting.


Groeten,

Kees