Culturele dag Den Haag

Zaterdag 10 mei 2014

Zaterdag 10 mei a.s. brengen we een bezoek aan den Haag.

Programma

Themarondwandeling Den Haag, Internationale stad van recht en vrede, verzorgd door het Gilde Den Haag.
De kosten hiervoor bedragen 4 euro p.p.
Daarna tijd voor de lunch.

Aansluitend bezoek aan het bezoekerscentrum van het Vredespaleis.

Verzamelen om 09.50 uur in de stationshal ter hoogte van de roltrap naar spoor 9. We nemen de trein van 10.08 uur naar Den Haag Centraal, aansluitend per tram/bus naar het Vredespaleis.

Aanmelden voor 1 mei a.s. bij:

Trudy v.d. Bergh en/of Marian BodeEen vredige dag

Het weer werkte niet mee. Flinke regenbuien en grijze luchten wisselden elkaar af. Geen zonnestraaltje te voelen. Misschien paste dit weertype goed bij het onderwerp van de culturele dag van Nivon Utrecht.

De somberheid die je overvalt, als je bedenkt dat het Vredespaleis in 1913 is afgebouwd en dat vlak daarna die vreselijk wereldoorlog uitbrak. Waar zijn de pacifistische idealen van Leo Tolstoi, Bertha von Suttner, Jean Bloch goed voor geweest? Zelfs Tsaar Nicolaas II nam in 1898 het initiatief voor een internationale conferentie over vrede en ontwapening. Carnegie doneerde een grote geldsom voor dit mooie gebouw met prachtig aangelegde tuin.

Je kunt er ook anders over denken, meer optimistisch. Tenslotte is er nu een Internationaal Gerechtshof in gevestigd en een Hof van Arbitrage. In de zaken die voor het eerste Hof voorkomen worden internationale conflicten beslecht, en de arbitragerechters weten succesvol te bemiddelen tussen staten.

In het bezoekerscentrum van het Vredepaleis kregen we voorbeelden te zien van zulke rechtszaken. En ook op de website van het International Court of Justice zijn de uitspraken te vinden. Een recente zaak betreft het conflict tussen AustraliŽ en Japan over de walvisjacht door Japan. De President pleit voor meer bemoeienis met milieugeschillen.

Voordat we in het bezoekerscentrum aanbelandden, maakten we in twee groepjes onder leiding van stadgidsen van het Gilde Den Haag een wandeling door de ambassadewijk en langs de VN-gebouwen, waar in maart Obama , Merkel en andere regeringsleiders vergaderden tijdens de Nuclear Security Summit. De beveiligingscontainers met zand stonden nog opgestapeld bij het Catshuis.We kregen historische feiten te horen over de vredesinitiatieven in het begin van de twintigste eeuw. Helaas heeft deze eeuw een tweede wereldoorlog voortgebracht. Onze hoop is gevestigd op een vredig Europa in de huidige eeuw.Vorige maand heeft de Europese Commissie het Vredespaleis dan ook aangewezen als een belangrijke plaats van herinnering voor Europa.

Me de Europese verkiezingen in aantocht, was het onderwerp van deze culturele dag dan ook goed gekozen. Veel dank aan Marian en Trudy,de organisatoren van deze geslaagde dag, ondanks het slechte weer. Maar de koffie en soep in een gastvrij Haags cafť verwarmden ons innerlijk evenals de gezellige sfeer.

Misschien een idee om in Nivon-verband weer eens te discussiŽren over oorlog en vrede. Zo, niet dan volstaat herlezing van Remarque en Tolstoi wellicht.

Monique Poncia


Fotoverslag Marian Bode


klik op de foto voor het hele album