Oudste wandelpad Arnhem - Amsterdam

(2014)

Het oudste wandelpad van Nederland dat door de ANWB al voor de eerste wereldoorlog is beschreven loopt van Amsterdam naar Arnhem, maar we gaan het lopen van Arnhem naar Amsterdam in iets kortere etappes dan de ANWB plande. Die etappes waren vaak boven de 20 km, en we plannen de dagtochten korter dan 20 km.

Het Floris V-pad hebben we tot Dordrecht gelopen. Na Dordrecht worden de reistijden naar begin- en eindpunten van mogelijke dagetappes wel erg lang. Ook zijn de wandelingen door het kleigebied van de Hoekse Waard en bij Dinteloord minder interessant. Je kunt daar beter fietsen. Vandaar dat we stoppen met het Floris V-pad.

We gaan nu een heel oude wandeling lopen die door de ANWB in 1914 al als eerste lange afstandswandeling uitgezet is. De wandeling gaat van Amsterdam naar Arnhem. De etappes die de ANWB destijds plande waren langer dan wij gewend zijn: ze planden de 150 km in 6 etappes! Op de website van Op pad en van de ANWB zijn de gegevens van de wandeling te bekijken en ook te downloaden. We delen de afstand op in kleinere etappes en we lopen van Arnhem naar Amsterdam omdat we recent nog uit Amsterdam wandelden met het Willibrorduspad. Omdat de wandeling maar een kant op beschreven is, is voorlopen wel nodig. Voor de eerste etappe hebben we dat al gedaan. Op die voorloopdag bleek ook de Airborne Wandeling gepland te zijn. Dus hebben we bij Oosterbeek stukjes met de massa mee maar ook tegen de massa in gelopen. Kortom, dat was opletten en we hebben onze route bij het voorlopen wat aangepast.


De etappes


1e etappe - Arnhem > Oosterbeek

We reizen op zaterdag 20 september 2014 met de trein naar Arnhem. Vertrek van Utrecht CS om 9:53 van perron 11b. Aankomst in Arnhem om 10:29. We nemen de uitgang Sonsbeekzijde. Daar beginnen we de wandeling. Die voert via Sonsbeek en Zijpendaal naar Oosterbeek. Vlak voor Doorwerth nemen we dan de bus terug naar Arnhem (of door naar Wageningen voor wie dat wil). Totaal lopen we dan zo'n 17 km.


2e etappe - Wageningen > Heelsum > Doorwerth

Voor de wandeling van zaterdag 18 oktober 2014 verzamelen we omstreeks 9:30 in de hal van Utrecht CS bij de kaartverkoop.
We nemen de trein van 9:44 naar Rhenen (spoor 11b). Aankomst in Rhenen om 10:21. Van Rhenen nemen we eerst de bus (80) naar Wageningen. Die vertrekt van de halte bij station Rhenen om 10:24 en komt aan op het Busstation in Wageningen om 10:34. Als de trein wat vertraging heeft, dan nemen we een volgende bus.
In Wageningen begint dan de wandeling.
Eerst langs hotel De Wereld en dan door naar het Arboretum op de Wageningse berg. Vandaar de bossen in naar landgoed Quadenoord (beeldentuin). Dan terug naar de Rijn naar Heelsum. In Heelsum kunnen mensen eventueel afhaken (na ongeveer 12 km). Twee keer per uur gaat er een bus naar Arnhem CS en ook twee keer per uur een bus naar station Ede-Wageningen.
Na Heelsum is er nog een flinke en fraaie wandeling via kasteel Doorwerth (met restaurant) naar dezelfde bushalte in Doorwerth waar we de vorige keer eindigden: van der Molenplein. In totaal is dat dan wel zo'n 20 km!
Bij het voorwandelen hadden we weer prachtig weer. We rekenen dus ook weer op goed weer bij de wandeling oktober.


3e etappe Elst - Wageningen

Op zaterdag 15 november 2014 wandelen we weer een etappe van het oudste wandelpad van Nederland. En wel van Elst naar Wageningen. Totaal is de afstand ongeveer 16 km, een mooie afstand voor de korte dagen in november.
We verzamelen als gebruikelijk in de hal van Utrecht CS tussen 9:30 en 9:45. We nemen de trein naar Veenendaal-De Klomp van 9:53 (spoor 11). Aankomst in Veenendaal-De Klomp om 10:11. Vandaar met bus 81 (richting Woudenberg) van 10:21. Uitstappen in Elst, halte Koetshuis om 10:35.
Vandaar wandelen we eerst door de bossen (met veel paddestoelen) naar Rhenen. Daar zijn gelegenheden (zoals Cunera bij het station) om iets te gebruiken. Dan via de Grebbeberg verder, gepland is bovenlangs met fraaie uitzichten, maar onderlangs kan ook. Dan verder langs de dijk naar Wageningen. Mensen die eerder willen afhaken kunnen al in Rhenen de trein nemen, of ook nog meelopen naar de andere (oost-)kant van de Grebbeberg, een mooi stukje nog van de wandeling, en vandaar de bus terug nemen naar Rhenen station.


4e etappe Doorn - Amerongen

Op de laatste geplande wandeldag van dit jaar, op zaterdag 13 december, wandelen we van Doorn naar Amerongen.
Dan lopen we iets meer dan 15 km door de bossen. Doorwandelen naar de halte in Elst waar we vorige keer begonnen is te ver want dat zou 24 km worden. Verder zijn Doorn en Amerongen ook plaatsen met goed openbaar vervoer.
We verzamelen niet in de hal van Utrecht CS, maar op het busstation bij CS stadszijde vanaf 9:15. Daarnemen bus 50, die vertrekt om 9:28. We reizen dan zonder overstappen naar Doorn via Driebergen-Zeist. Aankomst in Doorn om 10:16. Er bestaat de mogelijkheid om vanaf station Driebergen-Zeist mee te reizen met bus 50. Daar vertrekt de bus om 9:57.
Voor mensen die niet de hele wandeling mee willen lopen bestaat weer de mogelijkheid om eerder af te haken. Na ongeveer 9 km zijn we bij vlak een restaurant in Leersum met een bushalte van bus 50 (ieder half uur een bus naar Utrecht, reistijd ťťn uur).


(2015)


5e etappe Zeist - Doorn

Op zaterdag 10 januari 2015 wandelen we de etappe van Zeist naar Doorn.
Onderweg is er gelukkig veel Horeca! De hele etappe is ongeveer 20 km maar er zijn mogelijkheden om eerder af te haken in Maarn en ook om de wandeling in Doorn eerder te beŽindigen. We wandelen vanuit Zeist via Oud Londen en de Piramide van Austerlitz naar Maarn (12.5 km). Daar kunnen mensen afhaken en met de trein huiswaarts. Van Maarn verder naar Doorn. In Doorn kunnen we dan de wandeling bij de halte Stamerweg (restaurant De Wensput) al na 17.5 km beŽindigen. Maar we kunnen natuurlijk doorlopen om Huis Doorn heen naar Doorn centrum waar we vorige keer de wandeling begonnen.

Reisgegevens: we vertrekken weer vanaf Utrecht Centraal met bus 50 (Centrumzijde) om 9:32.
Verzamelen bij de bushalte vanaf 9:15. In Zeist beginnen we dan de wandeling bij de halte Het Rond/Lageweg waar we om 9:51 aankomen.
Ook via station Driebergen-Zeist kun je naar het begin van de wandeling komen. Dat kan met bus 51, vertrektijd 9:43 vanaf station Driebergen-Zeist en aankomst 9:50 bij de halte Zeist Het Rond/Dorpsstraat. Vandaar even teruglopen naar Het Rond/Slotlaan, dan rechtsaf richting het Slot en dan bij de Lageweg linksaf naar de bushalte.
Volgens de planner 9292 ben je dan om 9:52 bij de halte Het Rond/Lageweg.
Bel me even (06 42 94 71 15) vanuit bus 51, of stuur een e-mail van te voren als je via Driebergen-Zeist komt, dan wachten we op jullie bij de halte Langeweg.

We hopen natuurlijk op goed wandelweer, maar begin januari kan het weer wel eens tegenzitten.


6e etappe - zaterdag 7 februari 2015

A F G E L A S T

Beste wandelaars,

de geplande wandeling van zaterdag 7 februari gaat wat ons betreft niet door. Marian is nog slap van een longontsteking die ze in januari had. Daardoor moest ze al een geplande wandelvakantie in Oostenrijk afzeggen. Zelf heb ik last van mijn rug. Wandelen gaat wel, bewegen moet zelfs, maar een hele dag is soms te lang. We hebben wel even gewacht met deze mededeling in de hoop dat het snel weer beter met ons zou gaan. Maar helaas, voor februari moeten we afzeggen. En dat is voor het eerst in de loop van de jaren. In maart staat de volgende wandeling gepland. Hopelijk gaat die gewoon door. Voor zaterdag aanstaande is de weersverwachting redelijk goed: geen neerslag, maar weinig zon en fris. Laat je niet weerhouden om zelf te gaan wandelen.

Tot ziens in maart, met groeten van Marian,

Thijs.


7e etappe - Hilversum naar het centrum van Zeist

zaterdag 7 maart 2015

Marian en ik zijn beiden weer beter en gelukkig zo fit dat we kunnen wandelen. Dank voor alle blijken van medeleven!

We hebben de wandeling voor zaterdag 7 maart al voorgelopen en dat is een fraaie wandeling. De wandeling op die dag is de tweede etappe van de wandeling zoals die 100 jaar geleden gepland was. Dat was wel 25 km van het centrum van Hilversum naar het centrum van Zeist. Daar hebben we aan het begin en het einde een stukje wandelen in de bebouwde kom van afgeknipt zodat de totale lengte 20 km is.

We verzamelen weer in de hal van Utrecht CS vanaf 9:15 en nemen de trein van 9:40 (spoor 3) naar Hilversum Sportpark. Aankomst in Hilversum Sportpark om 9:54. Dan met bus 70 (richting Amersfoort) van 9:59 naar het begin van de wandeling om 10:02 bij de bushalte Stad Gods in Hilversum. (Voor mensen uit de richting A'dam: bus 70 vertrekt om 9:56 van Hilversum Centraal).

De eerste horecagelegenheid is dan na bijna 8 km in Lage Vuursche. Daar gebruiken we natuurlijk iets. Dan verder naar den Dolder. Tot het station daar is de totale afstand ongeveer 15 km. Tenslotte via Bosch en Duin en Huis ter Heide naar Zeist. Daar nemen we dan na 20 km de bus terug naar Utrecht. Elk half uur is daar bus 52 naar Utrecht en elk uur bus 56 rechtstreeks naar Wijk bij Duurstede (als je 9292ov raadpleegt: de bushalte heet Handelscentrum Zeist).

Voor mensen die eerder willen stoppen: in Lage Vuursche kun je met bus 59 elk uur naar station den Dolder of station Hiversum, in den Dolder kun je de trein nemen en ook vanuit Huis ter Heide - na 19 km- kun je met de bus naar Utrecht, Hilversum, Amersfoort of Wijk (bus 52, 56, 59).


8e etappe - station Muiderpoort naar Nederhorst Den Berg

Op zaterdag 11 april 2015 wandelen we een deel van de officiŽle eerste etappe van de ANWB wandeling. We wandelen dan van station Muiderpoort naar Nederhorst Den Berg, totaal ongeveer 18 km. Het eerste stuk gaat door de bebouwing van Amsterdam, een bebouwing die er goeddeels nog niet was in het begin van de 20e eeuw. Dan door Diemen langs het Diemerbos en de Gaasp. Bij Driemond steken we op een bekend punt het Amsterdam-Rijnkanaal over.
Mensen die niet de hele wandeling willen uitlopen kunnen dan afslaan naar station Weesp. Via Nigtevecht lopen we dan door naar Nederhorst Den Berg. Een stuk langs de Vecht en een stuk door het land. In Nederhorst Den Berg nemen we de bus naar station Weesp. Die gaat overigens maar ťťn keer per uur. Vanaf station Weesp zijn de verbindingen veel frequenter.

We verzamelen als gebruikelijk in de hal van Utrecht CS tussen 9:15 en 9:30 en nemen de trein van 9:40 (perron 5) naar Amsterdam Amstel (Intercity den Helder), aankomst om 10:00 (perron 1). Daar stappen we over op de trein naar Muiderpoort.
Vertrek van Amstel van hetzelfde perron om 10:04 en aankomst in Muiderpoort om 10:07 (sprinter Uitgeest).


9e etappe - Weesp naar Hilversum

Op zaterdag 9 mei 2015 lopen we de laatste etappe van het Oudste wandelpad van Nederland. We lopen dan van Weesp naar Hilversum. Vanuit Weesp lopen we niet langs het kanaal maar langs een klein weggetje en een pad door weilanden naar Nigtevecht en dan via Nederhorst Den Berg en Graveland naar Hilversum. In totaal ongeveer 19 km. Eerder stoppen is mogelijk in Nederhorst Den Berg of Graveland. Ook kunnen mensen in Hilversum al eerder een stadsbus pakken.

We verzamelen vanaf 9:30 in de hal van Utrecht CS en nemen de trein van 9:55 (spoor 3). Overvecht 9:55, Hollandsche Rading 10:07. Aankomst Weesp 10:31. Zoals bij andere wandelingen zouden we ook dit jaar na de laatste etappe met z'n allen ergens gaan eten, maar omdat Thijs op 9 mei op reis is naar Dresden en TsjechiŽ stellen we dat uit. We besluiten dan het wandel(school)jaar na de wandeling van juni (zaterdag 13 juni) met een gemeenschappelijke etentje. We wandelen dan vrijwel zeker een stuk van het Zuiderzeepad.
Nadere gegevens volgen nog.

Wandeling in juni is gepland op zaterdag 13 juni.

Thijs Notenboom
Verslagen van de etappesKlik op een foto voor een fotoreportage

(Indien Windows IE problemen geeft:
gebruik dan Google Chrome browser!!)

Marian Bode - eerste etappe: Arnhem - Doorwerth


Hallo wandelaars en belangstellenden,

Hierbij de foto's van onze eerste wandeling na de zomerstop. Wij lopen het ooit 1e ANWB-wandelpad (1914!!), dit pad is dit jaar in ere hersteld en voert ons van Arnhem naar Amsterdam. De tocht begon in Arnhem, via park Sonsbeek (hier een koffiestop), Schaarsbergen, Oosterbeek naar Doorwerth. Hier stapten we op de bus terug naar Arnhem om de trein naar Utrecht te nemen.
Tijdens de wandeling kwamen we in Oosterbeek bij de Airborne begraafplaats veel Engelsen tegen, die hier waren i.v.m. de herdenking van Market Garden(1944), nu 70 jaar geleden. Zondag 21-9 vindt op de begraafplaats een herdenking plaats, vandaar de vele stoelen die al klaarstonden.
Bij de Westerbouwing hoopten we nog wat te drinken, maar daar was net een besloten bijeenkomst geweest en daarna gesloten. Koning W.Alexander en de Poolse president bleken daar geweest te zijn. We kregen wel een vliegshow te zien van oude Dakota's, die waarschijnlijk naar de Ginkelse hei vlogen om parachutisten te droppen.
Al met al een wandeling met veel indrukken en af en toe "regende" het ook nog kastanjes en beukennoten.

Marian Bode
Marian Bode - tweede etappe: Wageningen naar Doorwerth


Hallo wandelaars en belangstellenden,

Op de warmste 18e oktober ooit, volgens de geleerden, hebben we met 15 deelnemers de 2e etappe gelopen van het ANWB-pad Amsterdam-Arnhem.
De wandeling ging van Wageningen naar Doorwerth. Een mooie tocht o.a. door het arboretum in Wageningen en daarna een koffiepauze bij hotel De Wageningse Berg met een prachtig uitzicht op de Rijn.
Na een "kleine" misser bereikten we de beeldentuin Quadenoord vanaf de verkeerde kant. Na 14 km was er in Heelsum gelegenheid om de bus naar Arnhem of Wageningen te nemen. Hiervan maakten 10 wandelaars gebruik, met gevolg dat 5 "die-hards" de tocht vervolgden.
Langs het kerkje op de berg in Heelsum ging het richting Doorwerth.
Bij kasteel Doorwerth nog even "bijgetankt" en toen nog even een klimmetje met de bushalte in Doorwerth als doel. Al met al is er door dit groepje 23 km!! afgelegd en ondergetekende was klokslag 20.00 uur thuis.

Volgende keer, t.w. 15 november, zal de 3e etappe gelopen worden.

Tot dan.

Marian Bode
Kees Blomhert - tweede etappe: Wageningen naar DoorwerthMarian Bode - derde etappe: Elst - Wageningen


Beste medewandelaars en belangstellenden,

Alweer hebben we een etappe achter de rug. Vandaag (15-11) liepen we van bushalte Koetshuis in Elst naar busstation Wageningen. Gestart werd in Utrecht met 11 lopers, maar op station Veenendaal-De Klomp stonden we met 10 lopers op het perron. Ra, Ra, waar is ze gebleven. Uiteindelijk gingen we toch op pad met 11 lopers (Teun stapte nl. ook uit de trein).
Het was echt herfstweer, maar ondanks de weersvoorspellingen hebben we het de hele dag gelukkig drooggehouden. Via mooie bospaden kwamen we uiteindelijk in Rhenen alwaar we in het restaurant bij het station neerstrekken voor een warme drank/soep. Hier stapten 4 deelnemers op de trein naar Utrecht wegens muzikale optredens 's avonds.
Verder ging het langs de Rijn en hebben we Sinterklaas nog toegewuifd, die met de boot naar Rhenen onderweg/ondervaart was. Toen kwam er nog een flinke klim naar de Grebbeberg. Na een wandeling boven door het bos met uitzicht op de Rijn en o.a. Kesteren, kon de afdaling ingezet worden.
Daarna langs de Grebbedijk naar Wageningen. En wat schetste onze verbazing: daar was Sinterklaas inmiddels ook al gearriveerd. Wat een druk baasje is dat toch.
Lopend langs hotel De Wereld kwamen we bij het busstation en ging het met de bus naar station Ede-Wageningen. Met de trein naar Utrecht en het was weer een heerlijke dag buiten.

Marian Bode
Kees Blomhert - derde etappe: Elst - WageningenMarian Bode - vierde etappe: Doorn - Amerongen


Beste wandelaars en belangstellenden,

Bijgaand wat foto's van onze laatste wandeling in 2014.

De busreis naar Doorn had veel weg van "zwaan kleef aan".
In Utrecht stapten we met 6 personen in de bus, bij het Oorsprongpark + 1, in Zeist + 1, bij station Driebergen-Zeist + 2 bij en in Doorn werden we opgewacht door nog eens 2 wandelaars, zodat we uiteindelijk met 12 wandelaars op pad gingen.
De route voerde van Doorn naar Amerongen. De weergoden waren weer met ons en het werd een mooie wandeling door o.a. de Kaapse bossen. Al met al hebben we deze dag 17 km afgelegd, dus met de feestdagen mag er wel een calorietje bij!!
Tot de eerstvolgende wandeling in 2015, t.w. 10 januari, maar misschien zien we elkaar al tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 4 januari.

Ik wens iedereen gezellige feestdagen en een mooi wandeljaar 2015.

Marian Bode
Thijs Notenboom - vijfde etappe: Zeist - Doorn


Op 10 januari liepen we bij stormachtig weer een etappe.
We begonnen in Zeist en eindigden als groep in Maarn, omdat we tijdens het laatste stuk kletsnat waren geworden van een hoosbui. In Maarn hielden we het (op Leo na die nog doorliep naar Doorn) voor gezien.
Marian was er niet bij vanwege een zware verkoudheid. En het is lang geleden dat Marian een wandeling niet meeliep.
Van deze wandeling zullen jullie het dus met mijn foto's moeten doen. Marian heeft gelukkig geen windwijzers gemist.
Overigens hadden we geen windwijzers nodig om te zien waar de wind vandaan kwam!

Thijs Notenboom
Zesde etappe wegens ziekte afgelast


Marian Bode - zevende etappe: Hilversum - Zeist


Beste wandelaars en belangstellenden,

Vandaag, 7 maart, gingen we weer op pad. De tocht ging van Hilversum Sportpark naar Zeist. Het deelnemersaantal was 15. Eerst nog een paar haltes met de bus en we stapten uit bij de bushalte met een bizondere naam, nl. Stad Gods.
De beloofde zon had zich nog niet vertoond, maar maakte dat in de loop van de dag helemaal goed. Fantastich wandelweer!! Via o.a. het Cronebos, natuurgebied De Vuursche en de Kuil van Drakensteyn kwamen we bij het Pluismeer. Hier een korte kijkpauze, waarna het in "versnelde" pas naar Lage Vuursche ging voor koffie.
De eerste 8 km. zaten er op. Er werd verder gelopen door o.a. landgoed Venwoude, landgoed Splinterenburg en het Nonnenland. Bij station Den Dolder lokte het zonnige terras, dus ......
Nu nog de laatste loodjes naar Zeist Dat waren nog heel wat kilometers.
Uiteindelijk hebben we vandaag dik 20 km. afgelegd. Chapeau!!!!
Hopelijk treffen we het volgende maand ook weer met het weer.

Marian Bode
Marian Bode - achtste etappe:
station Muiderpoort - Nederhorst Den Berg


Beste wandelaars en belangstellenden,

Op 11 april jl. hebben we weer een etappe gelopen van het ANWB-wandelpad Amsterdam-Arnhem. Met 16 deelnemers begon de tocht vanaf NS-station A'dam Muiderpoort. In Diemen werd een koffiepauze gehouden en bij vertrek werden we getrakteerd op een miezerregentje. Later werd dit toch echt regen, maar gelukkig waren er ook droge momenten. In Driemond was het inmiddels tijd voor de inwendige mens en in het cafetaria mochten we ons brood opeten bij een besteld drankje.
Er was maar plaats voor 10 man, dus de anderen namen de stoeltjes buiten maar voor lief. Gelukkig was het toen droog!!
Op een bepaald punt gingen 9 wandelaars met Thijs rechtstreeks naar Weesp en de overige 7 vervolgden de tocht. Via Nigtevegt naar Nederhorst den Berg. Bij de bushalte in Nigtevegt namen we afscheid van 3 deelnemers, dus met z'n vieren werd uiteindelijk het beoogde doel bereikt.

Op 9 mei wandelen we alweer de laatste etappe. Tot dan.

Marian Bode
Marian Bode - negende etappe:
Weesp - Hilversum


Beste wandelaars en belangstellenden,

De laatste etappe van het ANWB-pad Arnhem-Amsterdam is voltooid. Start was in Weesp en via Nigtevegt-Nederhorst Den Berg-Ankeveen kwamen we (12 wandelaars) aan in 's Gravenland. Hier namen de meesten de bus naar Hilversum en 4 (Betsy, Denise, Marian en Teun) liepen door naar Hilversum Mediapark om daar in de trein te stappen.
Het was prima wandelweer en iedereen heeft genoten.

Marian Bode