Wandelweekend 2011 (NIVON-Utrecht)

Het wandelweekend van 8 en 9 oktober voerde ons door de bossen en heidevelden van de Veluwe, met een overnachting in De Bosbeek in Bennekom. Eerst de "links" naar twee fotoreportages: klik hier voor een fotoreportage door Kees Blomhert, of hier de foto's van Marian Bode.

Nu een kort verslag door Marian Bode.

Met veertien deelnemers gingen we zaterdag 8 oktober weer op pad. Eerst per trein naar Lunteren. Daar namen onze voeten de verplaatsing over. Via de uitkijktoren in Lunteren bereikten we binnen het uur de eerste pleisterplaats: "de Lunterse Boer".
Na het genot van koffie, thee of chocolademelk gingen we verder door het bos en over de heide. De meegenomen boterhammen werden onderweg genuttigd op een wel heel bijzondere lunchplek. We leken wel bermtoeristen!!!! Aanvankelijk viel er af en toe wat regen, maar daarna klaarde het steeds meer op. In de loop van de middag kwamen we aan bij het natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de rand van de landbouwenclave De Ginkel. Mooi gelegen, een aanrader om eens heen te gaan.
Daarna werd de tocht vervolgd over de Ginkelse heide, op weg naar het natuurvriendenhuis de Bosbeek bij Bennekom, waar wij na vijven aankwamen. We werden verwelkomd door de kookploeg met koffie en thee en konden ons daarna lekker opfrissen. De avondmaaltijd was goed verzorgd en de avond werd gezellig met elkaar doorgebracht.
De zondag begon met een lekker ontbijt en het klaarmaken van het lunchpakket. Om 9.45 uur was de start voor de 2e etappe. Zoals ieder jaar werd de dag geopend met een passend gedicht, dit keer van Ivo de Wijs, voorgedragen door Harry Wasser.
De dag begon zonnig en weer genoten we van de natuur, waarbij we o.a. getrakteerd werden op een ree (in de verte, maar toch....).
Via Heelsum bereikten we slot Doorwerth, een mooi gerestaureerd slot. Daarna voerde de tocht door een mooi gebied met flink wat klimpartijtjes. Uiteindelijk bereikten wij ons einddoel Oosterbeek. En ...., daar werden we verrast met een stortbui.
Al met al was het een fijn wandelweekend, en we kijken nu al weer uit naar volgend jaar. (waarheen???)
Dank aan de organisatoren,
Marian Bode


terugblik op 10 jaar Wandelweekend NIVON-Utrecht.

Bijgaande foto’s geven voor elk jaar een indruk van de deelnemers en de omgeving.De foto's zijn hier verkleind. Klik op de foto om hem in het oorspronkelijke formaat te zien.

Vanaf 2001 organiseert Nivon-Utrecht jaarlijks het wandelweekend in de maand september of oktober. Een initiatief van de toenmalige programmacommissie en met name Marrie Somers. Het organiserend comité bestond aanvankelijk uit Marrie, Yvonne Abels en Harry Wasser. Vanaf 2007 heeft Agniet Keverling Buisman de plaats van Marrie ingenomen. Behalve de organisatoren was Agniet de enige deelneemster die alle wandelweekends heeft meegemaakt. Steeds vertrokken we per openbaar vervoer naar de startplaats op zaterdagmorgen, liepen naar een Nivon-Natuurvriendenhuis, overnachtten daar en wandelden de volgende dag naar een openbaar vervoer punt voor de terugreis naar Utrecht. Achtereenvolgens verbleven we in het ABK-huis, Morgenrood, Eikhold, Zeehuis, Hunehuis, Hondsrug, Banjaert, Krikkenhaar, Den Broam en Kleine Rug.

Bij het eerste weekend in 2001 liepen we nog een afstand van 24 km op een dag. Later werd dat 18 à 20 km per dag. Aanvankelijk bedroeg de deelnemersbijdrage 60 gulden, waarbij de deelnemers zelf de avondmaaltijd verzorgden. Vanaf enkele weekenden later werd die maaltijd door een cateraar verzorgd, soms uitermate goed, of gingen we op restaurant (zoals de Vlamingen zeggen). De bijdrage steeg in de loop der jaren tot maximaal 50 Euro, incl. maaltijd dus.
Gelukkig was dat geen belemmering voor deelname. Steeds trok het weekend tussen 13 en (max.) 16 wandelaars. En was de sfeer heel plezierig, mede door een goede mix van 4 á 5 mannen en 11 vrouwen en een mix van vaste-kern-deelnemers en een aantal nieuwe wandelaars.
Kort na afloop van een weekend komt het comité bijeen voor een evaluatie en om de plaats voor het volgend weekend vast te stellen. Het lijkt erop dat het reserveren van een Nivonhuis steeds vroeger moet gebeuren, bijna een jaar van te voren. Agniet gaat dan het huis vastleggen en informeren naar de mogelijkheid van catering. De penningmeester verzorgt de aanbetaling. Omstreeks mei plaats Yvonne een artikeltje in WN of op de website met aankondiging van het weekend, plaats, data en kosten.
Ze verzamelt ook de opgave van deelnemers. Harry probeert intussen een aantrekkelijke wandelroute te vinden voor de beide dagen met aansluiting op het openbaar vervoer. Later in de zomer wordt de route voorgelopen en vastgesteld. Kort voor het weekend gaat er een brief of e-mail met de laatste informatie naar de deelnemers.

Harry Wasser
2001
2001 het ABK Huis

ABK
2002 Morgenrood

ABK
2003 Eikhold

ABK
2004 het Zeehuis

ABK
2005 het Hunehuis
ABK
2006 de Hondsrug

ABK
2007 de Banjaert

ABK
2008 Krikkenhaar

ABK
2009 den Broam

ABK
2010 de Kleine Rug