ZuiderzeepadHet Zuiderzeepad (LAW 8)is een lange-afstand-wandelpad rond het IJsselmeer van Enkhuizen naar Stavoren, met een lengte van 400 kilometer. Met behulp van de veerdienst tussen Stavoren en Enkhuizen (alleen van april tot oktober) kan een rondwandeling gemaakt worden. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.


De etappes
(2015)

1e etappe - Kampen naar Oldenbroek

Op zaterdag 13 juni beginnen we met onze eerste etappe van het Zuiderzeepad. We wandelen dan in een stuk Nederland waar we nog niet eerder waren met de wandelingen op zaterdag.

Het eerste stuk dat we van het Zuiderzeepad gaan wandelen hebben we voorgelopen. Daarom nu extra informatie over die etappe zodat je een goede beslissing kunt nemen over wel of niet meewandelen. In Kampen steken we een stuk af van de uitgezette route. We slaan dan een oninteressant stuk Kampen over en houden ook de gehele wandeling onder de twintig km. Behalve in Kampen en de theetuin aan het eind is er onderweg geen horeca. Neem dus je eigen koffie mee. Ook is er geen mogelijkheid om halverwege af te haken. De uitzichten zijn weids vanaf de wegen waar we lopen, maar op een fraai stukje grasdijk na wandelen we vrijwel alleen op verharde wegen met overigens weinig verkeer.

Omdat de laatste etappe van de oudste wandelroute van Nederland niet is afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, gaan we na onze eerste wandeling van een stuk Zuiderzeepad samen eten. Daar hebben we een ander argument voor gevonden: het is dan ter gelegenheid van de laatste wandeling voor de grote vakantie. We wandelen van Kampen naar Oldenbroek en nemen vandaar de bus naar Nunspeet om er in een van de vele restaurants bij het station te gaan eten (goede tip van Teun).

We verzamelen weer in de hal van Utrecht CS vanaf 9:00 uur en nemen de intercity naar Zwolle van 9:20 van spoor 11. Aankomst in Zwolle om 10:12. Overstappen op de sprinter naar Kampen. Vertrek 10:19 uit Zwolle, aankomst in Kampen om 10:29. We wandelen dan bijna 19 km naar Eekt bij Oosterwolde. Daar kunnen we dan in een Theeschenkerij uitrusten en tenslotte langs een Kerkpad naar Oldenbroek (ruim 1 km) lopen naar de bushalte. Onderweg is er weinig openbaar vervoer, alleen Trein taxi na 8 km, OV taxi na 10 km, na 14 km (bij een huiskamercafé dat hopelijk open is) en na 18.5 km. Omdat pas na 14 km een mogelijkheid is om wat te drinken, is het raadzaam om zelf koffie mee te nemen.


2e etappe 12 september 2015 - Oldebroek naar Nunspeet

De tweede etappe die we van het Zuiderzeepad lopen begint in Oldebroek. Eerst wandelen we door een open landschap naar het fraaie stadje Elburg. Daarna wandelen we verder naar Nunspeet, het laatste deel door bosgebied. Onderweg is er in het begin direct al in de theetuin van Eekt gelegenheid om koffie te drinken. Dat beviel ons erg goed tijdens de eerste etappe bij mooi weer. Maar ook verderop in Elburg en Doornspijk is horeca.

Verzamelen vanaf 9:00 uur in de hal van Utrecht CS. In verband met werkzaamheden aan het spoor rijdt de sprinter van Utrecht naar Zwolle niet vanaf Utrecht. We reizen daarom niet via Nunspeet maar via Zwolle. We nemen de intercity (richting Leeuwarden) naar Zwolle die om 9:20 vertrekt van spoor 9A. Aankomst in Zwolle om 10:12 . Dan bus 100 richting Nunspeet via Elburg van 10:29
Aankomst in Oldebroek halte Centrum om 10:56.

Daar beginnen we aan de tweede etappe van ongeveer 20 km. Na dik 6 km zijn we in Elburg. Daarna via Doornspijk naar Nunspeet. Eerder afhaken kan na ruim 12 km in Doornspijk. Na Doornspijk wandelen we door bosgebied met geen bushaltes aan de route tot station Nunspeet.

Een aanvulling nadat we voorgewandeld hebben:

De hele etappe is ongeveer 22 km en dat heeft tot gevolg dat we niet voor half zes in Nunspeet zullen zijn. Dan naar Utrecht nog een uur met de trein (vertrek 17:41 of 18:11) houdt in dat we niet vroeg in Utrecht terug zullen zijn. Eerder afhaken in Doornspijk is een goede optie voor mensen die dat te laat vinden. Vanuit Doornspijk gaat er elk half uur een bus die je in 11 minuten naar het station in Nunspeet brengt.


3e etappe 10 oktober 2015 - Naarden naar Eemnes

Op 10 oktober staat de volgende etappe van het Zuiderzeepad gepland. Het was de bedoeling om dan vanuit Nunspeet verder te wandelen naar Staveren. Maar bij de raadpleging van 9292ov.nl bleek dat er vanuit Staveren op zaterdag en zondag geen bussen rijden. Daarom vallen dus twee etappes van het Zuiderzeepad over de Veluwe af omdat Staveren niet als eindpunt en niet als beginpunt van een etappe gebruikt kan worden. Een volgende etappe van Huinen naar Nijkerk is waarschijnlijk wel te lopen, maar niet op 10 oktober. Want dat weekend rijden de sprinters vanuit Utrecht niet verder dan Amersfoort Schothorst in verband met werkzaamheden aan het spoor (station Harderwijk). Reizen met de bussen die dan ingezet worden is geen optie omdat de reistijden veel langer worden. Op 10 oktober hebben we nu gekozen voor een etappe waarbij we de werkzaamheden aan het spoor vermijden. Dus ook Nijkerk valt af als begin- of eindbestemming. We plannen daarom een etappe van Eemnes naar Naarden. Na bestudering van de reismogelijkheden kiezen we om die etappe van Naarden naar Eemnes te lopen. We kunnen dan 's morgens op een mooie tijd uit Utrecht vertrekken en hebben 's middags ook vanuit Eemnes twee maal per uur de mogelijkheid om terug te reizen.

Zaterdag 10 oktober verzamelen we op Utrecht Centraal vanaf 9:10 uur en nemen de trein van 9:25 (spoor 3 richting Hilversum) naar Naarden-Bussum. Aankomst in Naarden-Bussum om 9:54. Daar bus 110 (richting Weesp) van 10:04. Aankomst in Naarden halte Westwalstraat om 10:12. We lopen dan in Naarden rond, verder door het Gooi boven Hilversum langs en door Blaricum naar Eemnes. Totaal ongeveer 17 km. Onderweg zijn er mogelijkheden om eerder af te haken.


4e etappe 14 november 2015 - Eemnes naar Spakenburg

Op zaterdag 14 november wandelen we een vervolg op de wandeling van oktober. We lopen dan van Eemnes naar Spakenburg, ongeveer 15-16 km.
We lopen niet de korte variant (die gebruik maakt van het pontje over de Eem) maar de fraaie lus langs de Eem. Bij de jachthaven aan de Eem, na ongeveer 5 km, is een goede gelegenheid (De Haven van Eemnes) om koffie te drinken. Daarna verder langs de Eem. Een flink stuk jaagpad langs de Eem en tenslotte langs het Eemmeer naar Spakenburg. Vandaar terug met de bus naar Amersfoort en de trein naar Utrecht. Voor mensen die eerder willen afhaken is er alleen een gelegenheid na ongeveer 7 km.

We verzamelen in de hal van Utrecht Centraal (bij spoor 5) en nemen de intercity van 10:13 naar Hilversum (die trein stopt niet in Overvecht!). Aankomst in Hilversum om 10:29. Daar de geplande bus 109 (richting Bussum) naar Eemnes van 10:36. Aankomst halte Braadkamp in Eemnes om 10:53.

Daar beginnen we de wandeling.


5e etappe 12 december 2015 - Spakenburg naar Oldenaller

Op zaterdag 12 december lopen we een volgende etappe van het Zuiderzeepad. We wandelen dan van Spakenburg naar Oldenaller, ongeveer 15 km. Het daglicht duurt dan kort: de zon gaat om 16:20 al onder en dan moet de wandeling niet te lang zijn. We wandelen vanuit Spakenburg, hopelijk met de wind in de rug, langs het Eemmeer en het Nijkerkernauw. Bij "Nijkerk aan Zee" verlaten we de Randmeren en lopen langs Nijkerk naar Oldenaller, eerst door boerenland en ten slotte in bosgebied.

We verzamelen als gebruikelijk in de hal van Utrecht CS vanaf 9:35 en nemen de trein naar Amersfoort van 9:50 (spoor 11). Aankomst in Amersfoort om 10:04. Dan bus 76 om 10:14 naar Spakenburg. Aankomst in Spakenburg halte Goudoever om 10:33. Na ongeveer 7 km is er een gelegenheid om koffie te drinken, de Orangerie Nijkerk aan Zee.
We vervolgen de route langs Nijkerk waar mensen eventueel eerder kunnen afhaken en trein terug kunnen nemen naar Utrecht. De wandeling zal eindigen in Oldenaller waar we de bus terug nemen naar Nijkerk. Voor mensen die nog meer willen lopen is er de mogelijkheid om bij Oldenaller het Klompenpad Oldenaller rond te lopen.

Vergeet niet vlak voor de zaterdag dat we wandelen de website nog even te raadplegen in verband met mededelingen over eventuele wijzigingen vanwege werkzaamheden aan het spoor.


(2016)

6e etappe zaterdag 30 januari - Ermelo naar Koudhoorn

Op zaterdag 30 januari 2016 wandelen we een stuk van het Zuiderzeepad vanwaar we op geen enkel moment iets van de Zuiderzee zullen zien. De wandeling gaat door bos en over hei. We beginnen bij De Zwarte Boer in Ermelo en wandelen via kasteel Staverden, het Speulderveld, Drie naar Koudhoorn. In Koudhoorn nemen we de bus terug naar Putten NS. Totaal ongeveer 16 km. Onderweg is een goed cafetaria na 8,5 km in Speuld en restaurant het Boshuis in Drie na 11 km. Bij de bushalte in Koudhoorn is een horecagelegenheid, we hoeven dan niet in de kou buiten te wachten.

We verzamelen vanaf 9:05 in Utrecht Centraal en reizen dan met de sprinter van 9:20 (spoor 2) naar Ermelo. Aankomst in Ermelo om 10:04. Dan gaan we met een aantal (8?) in een minibus (die al gereserveerd is) naar hotel De Zwarte Boer. We zijn vrijwel zeker met meer, maar voor die mensen heb ik vervoer geregeld via een vriend die in Ermelo woont. Onderweg is het mogelijk om eerder af te haken in Speuld of Drie, maar dat is dan wel via buurtbus 501, halte Abri in Speuld (elk uur naar Ermelo NS) en halte Boshuis in Drie.


7e etappe zaterdag 20 februari 2015 - Ermelo naar Nunspeet

Op zaterdag 20 februari 2016 wandelen we weer een stuk van het Zuiderzeepad vanwaar we op geen enkel moment iets van de Zuiderzee zullen zien. De wandeling gaat door bos, over heide en over een zandverstuiving. We beginnen net als bij de volgende wandeling bij De Zwarte Boer in Ermelo en wandelen langs het gesloten station Hulshorst naar station Nunspeet. De etappe is ongeveer 16 km volgens het boekje, maar onderweg wijken we af van de route voor het nuttigen van een consumptie in restaurant Hof van Hulshorst. Daardoor wordt de etappe 18 km. Eerst wandelen we door bos door het stroomgebied van de Leuvenumse Beek. Bij het voorwandelen moesten we van de route afwijken omdat de beek buiten zijn oevers getreden was. Na Hulshorst wandelen we meer door open gebied over heide en een zandverstuiving: op de zandverstuiving wandelen we als zandlopers! Tenslotte weer door bos naar station Nunspeet. Vandaar gaat elk half uur een sprinter richting Utrecht.
Bij restaurant Hof van Hulshorst, 7.5 km na het begin, is het mogelijk om de route in te korten door naar een bushalte te lopen op bijna 2 km afstand en vandaar de bus te nemen naar Harderwijk.

We verzamelen vanaf 9:05 in Utrecht Centraal en reizen dan met de sprinter van 9:20 (spoor 2) naar Ermelo. Aankomst in Ermelo om 10:04. Vandaar gaan we met een aantal (8?) in een minibus (die al gereserveerd is) naar hotel De Zwarte Boer. We zijn vrijwel zeker met meer, maar voor die mensen heb ik vervoer geregeld via een vriend die in Ermelo woont.


8e etape - Koudhoorn naar Nijkerk

Op zaterdag 19 maarti 2016 lopen we een laatste stukje van het Zuiderzeepad dat nog door de Veluwe gaat. We wandelen dan eerst door bos en daarna door boerenland. We beginnen in Koudhoorn en eindigen bij station in Nijkerk, totaal ongeveer 18 km.

We verzamelen in Utrecht NS, vanaf 9:35 in de hal bij de liften en AH. We nemen de sprinter van 9:50 naar Zwolle (spoor 2) en stappen uit in Putten om 10:30. Vandaar bus 107 om 10:37 naar Koudhoorn, halte Mooi Veluwe. Daar beginnen we om 10:48 met de wandeling. Onderweg passeren we Huinen waar geen horeca is. Ook verder onderweg is geen horeca. Koffie moeten we dus zelf meenemen voor onderweg. Hopelijk is het weer zo dat we onderweg op ons gemak van de meegenomen drankjes kunnen genieten. Dat konden we bij het voorwandelen in een gezellig ingerichte tuin bij een boerderij vlak voor Huinen. In Huinen is er een mogelijkheid om eerder af te haken door de bus te nemen naar Barneveld. Maar dan hebben we nog geen 8 kilometer gelopen.


9e etappe - Naarden naar Diemen

Op zaterdag 16 april lopen we de 9e etappe van Naarden via Muiderberg en Muiden tot bijna in Diemen. De etappe van 18 km gaat weer langs het water en is goeddeels onverhard en bij of na nat weer wat modderig of liever kleierig. Er moet over aardig wat overstapjes geklommen worden, maar die zijn wel allemaal van recente datum met een hoge paal om je goed aan vast te houden. En er zijn bloemen en vogels in overvloed.

We verzamelen vanaf 9:10 in de hal van Utrecht CS (stadskant) en nemen de sprinter van 9:25 (spoor 3) richting den Haag via Amsterdam Bijlmer ArenA. We stappen om 9:54 uit in Naarden-Bussum en nemen daar bus 110 naar Naarden. Vertrektijd 10:04 en aankomst om 10:13 bij halte burgemeester Wesselingplein. Na 7 km lopen we door Muiderberg en na 12 km door Muiden. We eindigen de etappe bij de bushalte bij de Maxis aan de Muider Trekvaart vlak bij de aansluiting aan het Amsterdan Rijnkanaal na 18 km.
Vandaar gaan bussen naar Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Amstel. In Muiderberg en Muiden bestaat de mogelijkheid om eerder af te haken.
Onderweg is er horeca in Muiderberg en Muiden.


10e etappe - Muiden naar Amsterdam

Op zaterdag 14 mei lopen we alweer de 10e etappe van het Zuiderzeepad.

Die gaat van bushalte Maxis (Muiden) naar Amsterdam. We lopen dan eerst goeddeels langs de Diemerzeedijk aan de noordkant van het Amsterdam Rijnkanaal met mooi uitzichten, eerst op het IJmeer, daarna op de wijk IJburg. Daarna naderen we Amsterdam en via het Flevopark komen we Amsterdam binnen. Daar lopen we onder andere langs de zaterdagmarkt in de Dapperstraat, beroemd door de dichtregel van Bloem: "Domweg gelukkig in de Dapperstraat." We eindigen dan bij Amsterdam CS of eventueel iets verder na met de pont het IJ over gestoken te hebben. Onderweg is er een leuk restaurant in IJburg waar we koffie en soep etc kunnen nuttigen.

We verzamelen 's ochtends in de hal van CS aan de stadskant bij spoor 5 vanaf 9:40. We nemen de Intercity naar Schiphol van 9:58 (spoor 5). We stappen uit in Amsterdam Bijlmer-ArenA om 10:13 en reizen dan verder met bus 328 om 10:19 naar halte Maxisweg in Muiden. Daar beginnen we de wandeling om 10:32. Eerder afhaken kan makkelijk. Er zijn veel verbindingen van de Diemerzeedijk met fiets- en wandelbruggen naar IJburg met daar tramhaltes. En ook in Amsterdam is overal openbaar vervoer. Het zal eerder een probleem zijn om in Amsterdam in Dapperstraat op markt als groep bij elkaar te blijven!

11e etappe - Marken naar Amsterdam

Op zaterdag 11 juni lopen we alweer de 11e etappe van het Zuiderzeepad.

We wandelen zaterdag de elfde etappe van het Zuiderzeepad. We lopen niet vanuit Amsterdam maar naar Amsterdam toe omdat we dan het begin makkelijk kunnen bereiken en aan het einde van de wandeling bij Amsterdam meer keus hebben voor de terugreis. We beginnen op de dijk van de Gouwzee met uitzicht over het water, maar lopen dan eerst het land in met de kans om veel vogels te zien en in elk geval te horen. Omdat de officiële route vanwege broedseizoen nog niet open is wandelen we een verkorting via Holysloot (pontje, 1 euro). In Holysloot is een aardige Horeca waar we wat kunnen gebruiken, binnen of buiten. We vervolgen de wandeling weer naar de dijk van de Gouwzee en lopen dan langs de dijk helemaal naar Amsterdam via Durgerdam en Schellingwoude.

We verzamelen `s ochtends in de hal van Utrecht CS aan de stadskant bij spoor 5 vanaf 8:55. We nemen de Intercity naar Amsterdam van 9:10 (spoor 5). We stappen uit in Amsterdam Centraal om 9:37 en reizen dan verder met bus 315 richting Marken. Die vertrekt van CS IJzijde om 10:09 (perron B). We beginnen dan de wandeling om 10:38 bij de halte Dijkzijde. Eerder afhaken kan niet snel omdat bus 30 die daarvoor zeer bruikbaar zou zijn, niet rijdt op zaterdag en zondag. De eerste mogelijkheid om af te haken is na ongeveer 14/15 km bij de Schellingwouderbrug in Amsterdam. Daarna zijn er een paar plaatsen waar een bus genomen kan worden. Doorlopen naar Amsterdam CS is meer dan 20 km. Dus reken in elk geval op een wat langere wandeling. Check de treinen op ns.nl Bij het voorlopen gisteren (4 juni) was de helft van de intercities naar Amsterdam uitgevallen.

12e etappe - Rondje Marken

Op zaterdag 10 september lopen we de 12e etappe van het Zuiderzeepad.

We wandelen zaterdag een rondje Marken. Na de reis per trein en bus beginnen we dit keer vlak na aankomst in Marken met koffie aan de haven. Dan lopen we het hele eiland rond, uitgebreider dan het Zuiderzeepad aangeeft. En we eindigen dan door de aansluitdijk naar het vaste land (Uitdam) af te lopen en dan langs de dijk van de Gouwzee in de richting van Monnickendam. Tot Monnickendan is het zo'n 17 km, maar eerder afhaken is goed mogelijk. Na ongeveer 10 km kun je in Marken centrum weer de bus nemen en ook op de dijk wandelend naar Monnickendam kun je bij iedere bushalte van de dijk afdalen om de bus te nemen die elk half uur rijdt.

Verzamelen in de hal van Utrecht Centraal vanaf 9:05 bij de houten banken bij trappen naar perron 7. We vertrekken dan met de intercity (richting Alkmaar) van 9:25 van spoor 7. Aankomst in Amsterdam Centraal om 9:52. Dan bus 315 naar Marken van perron B aan de IJzijde. Die vertrekt om 10:09 en is in Marken om 10:44.

13e etappe - Monnickendam naar Edam

Op zaterdag 8 oktober lopen we de 13e etappe van het Zuiderzeepad.

We wandelen die zaterdag van Monnickendam naar Edam. De totale afstand is zo'n 15 km. We lopen het grootste deel van de tijd op de dijk met uitzicht over de Gouwzee naar Marken. Onderweg is in Monnickendam en Volendam veel te zien.

Verzamelen in de hal van Utrecht Centraal vanaf 9:25 bij de houten banken bij trappen naar spoor 5. We vertrekken dan met de intercity (richting Alkmaar) van 9:40 van spoor 5. Aankomst in Amsterdam Centraal om 10:07. Dan bus 316 naar Monnickendam van perron (B) aan de IJzijde. Die vertrekt om 10:14 en is om 10:32 bij de bushalte Prins Bernhardbrug bij de Nicolaaskerk in Monnickendam.

14e etappe - Edam naar Hoorn

Op zaterdag 5 november lopen we de 14e etappe van het Zuiderzeepad.

Gepland was om te wandelen van Edam naar Hoorn, een lange etappe. Maar gezien werkzaamheden aan een sluisje bij het afwateringskanaal tussen Schardam en Scharwoude kunnen we daar de gewone route niet volgen. We beginnen wel in Edam maar lopen niet door tot Hoorn. Bij Schardam verlaten we de route en pakken of de bus terug naar Amsterdam na 15 km (halte Oudendijk) of we lopen verder naar Scharwoude en nemen daar de bus na 18 km. Omdat de wintertijd weer is ingegaan, vertrekken we wat vroeger uit Utrecht, omdat de zon al om ongeveer 17:00 uur ondergaat!

Verzamelen in de hal van Utrecht Centraal vanaf even voor 9:00 bij de houten banken bij trappen naar spoor 5. We vertrekken dan met de intercity (richting Alkmaar) van 9:10 van spoor 5. Aankomst in Amsterdam Centraal om 9:37. Dan bus 314 (richting Hoorn) naar Edam van perron (B) aan de IJzijde. Die vertrekt om 9:49 en is om 10:14 bij het busstation in Edam. We lopen dan zonder omwegen naar de IJsselmeerdijk door het fraaie Edam. En daarna wandelen we eigenlijk alleen over de grasdijk. Die is door schapen rijk bekeuteld. Ook moeten we vaak hekjes passeren. Op de dijk hebben we wel weer een fraai uitzicht over het land naar links en over het water naar rechts. Je kunt ook beneden over de (niet drukke) weg wandelen, dat loopt veel makkelijker maar dan mis je het uitzicht over het IJsselmeer. Na zo'n 11 km passeren we het mooie Bezoekerscentrum de Breek, met molen. Daar pauzeren we voor koffie. Eerder afhaken kan, maar dan moet je wel na 8 km langs de dijk nog 3 km door de polder naar een bushalte lopen.

15e etappe - Oosthuizen naar Hoorn

Op zaterdag 10 december 2016 lopen we de 15e etappe van het Zuiderzeepad.

We wandelen naar Hoorn, en beginnen in Oosthuizen. Dat plaatsje ligt niet op de officiële LAW route. Vanuit Oosthuizen lopen we een deel van de wandeling "Rondje Oosthuizen" door weilanden, steken twee keer met een trekpontje brede sloten over. En we komen dan al snel weer bij bezoekerscentrum De Breek waar we weer koffie met appeltaart en ook erwtensoep (vegetarisch) kunnen nuttigen. Daarna volgen we het Zuiderzeepad. We lopen ongeveer 15 km zodat we voor zonsondergang in Hoorn zijn. Eerder afhaken kan in Scharwoude (na 11 km). Het terrein is hier en daar nogal ongelijk en als je daar makkelijker loopt met stokken, neem die dan mee! Bij het voorlopen hebben we duizenden ganzen en ook een ijsvogel gezien. Ganzen zullen we zeker zien en hopelijk laat de ijsvogel zich weer zien!

Verzamelen in de hal van Utrecht Centraal vanaf even voor 9:30 bij de houten banken bij trappen naar spoor 5. We vertrekken dan met de intercity (richting Alkmaar) van 9:40 van spoor 5. Aankomst in Amsterdam Centraal om 10:07. Dan bus 314 (richting Hoorn) naar Edam van perron (B) aan de IJzijde. Die vertrekt om 10:19 en is om 10:55 bij halte Dorp in Oosthuizen. De wandeldata voor het komende jaar hopen we bekend te maken.


(2017)

16e etappe - Hoorn naar Enkhuizen

Op zaterdag 18 februari 2017 lopen we de 16e etappe van het Zuiderzeepad.

We beginnen de wandeling in Hoorn en lopen dan een eind in de richting van Enkhuizen. Na 12 kilometer zijn we in Wijdenes. Vandaar lopen we van het IJsselmeer af het land in en nemen na ongeveer 16 km de bus terug naar Hoorn. In Wijdenes (of eerder) kunnen mensen al afhaken en de bus naar Hoorn nemen.

We verzamelen 's ochtends vanaf 9:10 in de hal van Utrecht CS boven bij de banken bij spoor 5/7. We nemen de intercity naar Amsterdam van 9:23 (spoor 7). Aankomst in Amsterdam om 9:50. Daar stappen we over op de trein naar Hoorn. Vertrek: 10:06 van spoor 10a. Aankomst in Hoorn om 10:41.
Op 18 maart lopen we dan de laatste etappe met als eindpunt Enkhuizen. Volgens traditie zullen we daar het wandelen van het Zuiderzeepad afsluiten met een gemeenschappelijke maaltijd in een van de vele goede gelegenheden in Enkhuizen.

17e etappe - Hoogkarspel naar Enkhuizen

Op zaterdag 18 maart 2017 lopen we de laatste door ons geplande etappe van het Zuiderzeepad. We beginnen in Hoogkarspel en lopen eerst een stuk door het land naar de Zuiderzeedijk en dan een laatste stuk langs het IJsselmeer naar Enkhuizen. Volgens traditie zullen we daar het wandelen van het Zuiderzeepad afsluiten met een gemeenschappelijke maaltijd in een van de vele goede eetgelegenheden. Na het Zuiderzeepad gaan we het Hanzestedenpad (streekpad 11) langs de IJssel lopen van Doesburg naar Kampen.

In verband met werkzaamheden aan het spoor vertrekken we op zaterdag 18 maart eerder uit Utrecht. We verzamelen vanaf 8:40 in de hal van Utrecht CS bij de banken bij spoor 5/7 en nemen de intercity naar Amsterdam van 8:53 (spoor 7). Aankomst Amsterdam om 9:20. Daar stappen we over op de intercity naar Enkhuizen. Die vertrekt om 9:36 van spoor 10a. Aankomst in Hoogkarspel om 10:55.

Omdat er op de geplande wandelroute onderweg geen horeca is, bezoeken we eerst in het centrum van Hoogkarspel een restaurant voor een koffiepauze. Na de lange treinreis is dat prettig.
De hele etappe is 17/18 km.
Mensen die eerder naar huis willen zijn daar natuurlijk vrij in. Eerder afhaken kan na ongeveer 12 km als we het station Bovenkarspel Flora passeren. Vandaar kun je dan ook per trein naar Enkhuizen reizen als je mee wilt gaan eten. Dat gaan we aan het eind van de etappe doen in Pizzeria Porto Vecchio aan de Havenweg 5, vlak bij station Enkhuizen.


Thijs Notenboom


Verslagen van de etappesKlik op een foto voor een fotoreportage

(Indien Windows IE problemen geeft:
gebruik dan Google Chrome browser!!)Marian Bode - eerste etappe: Kampen - Oldebroek


Hallo wandelaars en meelezers,

De eerste etappe van het Zuiderzeeepad zit er op.
Gestart werd in Kampen waar we met koffie begonnen, aangezien onderweg geen horeca is. Daar vielen de eerste druppels al wat overging in fikse regen. Dit duurde tot wel 14.00 uur! Het bleek dat deze dag in Utrecht geen druppel gevallen is!!
Via o.a. Noordeinde, Kerkdorp en Oosterwolde kwamen we aan bij een theetuin met een mooi uitzicht. Daarna nog zo'n 1,5 km naar de bushalte In Oldenbroek. Toen nog een half uurtje bussen en we waren in Nunspeet. Hier genoten we van een heerlijke maaltijd en daarna met de stoptrein naar Utrecht.
Al met al hebben we goed 20 km gelopen.
In september vervolgen wij de route en wel van Oldenbroek via Elburg naar Nunspeet. Allen fijne zomermaanden en misschien tot ziens in september.

Marian Bode
Kees Blomhert - eerste etappe: Kampen - OldebroekMarian Bode - tweede etappe: Oldebroek-Elburg-Nunspeet


Zaterdag 12 september weer een etappe van het Zuiderzeepad gelopen, Oldebroek-Elburg-Nunspeet. Nu waren we met 9 wandelaars, waarvan er 2 in Doornspijk afscheid namen.
Eerst met de trein naar Zwolle (wat knapt het station!!), daarna per bus naar Oldebroek Centrum. Weer in de theetuin in Eekt wat gedronken en toen ging het richting Elburg. Over De Zeuven Vondertjes (7 bruggetjes), dwars door de weilanden en langs de koeien, bereikten we Elburg. We vielen met onze neus in de bot(t)er: de Elburgse botterdagen. Erg gezellig, drukte, braderie, chanty-koren en natuurlijk heel veel botters. Ik heb een lekker broodje paling gegeten. Daarna verder via een grasdijk met zicht op het Veluwemeer, langs de steenmarkering van de vroegere St. Ludgeruskerk, naar Doornspijk. Daarna ging het grotendeels door de bossen naar Nunspeet. Goed 21 km in de benen. Een heel afwisselende tocht en heerlijk wandelweer zonder een spatje regen!! Volgende maand weer verder, dan vanuit Nunspeet naar ???


Marian Bode - derde etappe: Naarden - Eemnes


Zaterdag 10 oktober is er weer een deel van het Zuiderzeepad gelopen. Dit keer per trein en bus naar Naarden Vesting en om de loopmotor op te warmen was het toverwoord eerst koffie. Maar eigenlijk hoefden we (14 wandelaars) ons niet op te warmen, want een warme stralende dag wachtte op ons. Via de Vestingwerken en langs het Arsenaal van Jan de Bouvrie verlieten we Naarden met als einddoel de bushalte in Eemnes. In het bos was er tijd voor de inwendige mens en na Bikbergen staken we de hei (met kudde schapen) over naar Blaricum. Het is herfst, dus volop paddenstoelen onderweg. Vooral de parasolzwam was een geliefd fotomodel. In Eemnes werden we op ons wenken bediend, want na enkele minuten wachten kwam de bus naar Hilversum al en in Hilversum was de NS zo vriendelijk om ons ook a la minute naar Utrecht te vervoeren.
De foto van de modieuze laars van boomschors werd gevonden door Wil Linnenbank (waarschijnlijk weggegooid door een kabouter uit een wegwerpmaatschappij).
Dit keer legden we 17,5 km af en volgende maand hopen we weer een etappe te voltooien.
Dan van Eemnes naar Spakenburg.


Marian Bode - vierde etappe: Eemnes naar Spakenburg


Beste wandelaars en belangstellenden,

Zaterdag 14 november 2015 hebben we weer een deel van het Zuiderzeepad gelopen. Met de gedachten vaak bij de verschrikkelijke gebeurtenis op vrijdag de 13e in Parijs.

Vanuit Eemnes gingen we met 16 man/vrouw op pad met droog weer, wat ook de hele wandeldag zo bleef. Onderweg werd bij Polderrestaurant De Haven van Eemnes aangelegd. Nee, niet met de boot maar te voet!! Jammer was dat het pad langs de Eem door werkzaamheden niet meer te belopen is, dus werd het asfalt. Maar gelukkig konden we bij het Eemmeer weer op de dijk lopen. Er waren toch nog wel wat vogels te zien, waaronder natuurlijk veel ganzen .... en wat kunnen die poepen!! Via Eemdijk, Eembrugge, Bunschoten kwamen we uiteindelijk in Spakenburg aan.
Aangezien er markt was reed de bus een andere route en dat zorgde onder de wandelaars voor consternatie en raakten we elkaar kwijt. Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Een deel ging in een busje naar station Baarn en de anderen met de bus naar Amersfoort.
Al met al weer een fijne dag buiten. In december gaan we weer verder, weer of geen weer.

Marian Bode


Kees Blomhert - vierde etappe: Eemnes naar SpakenburgMarian Bode - vijfde etappe: Spakenburg naar Nijkerk


Beste wandelaars en belangstellenden,

Zaterdag 11 december hebben we weer een etappe voltooid van het Zuiderzeepad. Met 13 deelnemers ging het van Spakenburg naar Nijkerk. Een groot gedeelte liepen we langs het Eemmeer en onderweg hadden we zicht op het stoomgemaal van Nijkerk, dat jammer genoeg gesloten was. Orangerie Nijkerk aan Zee, bij de sluis van de Arkervaart, was een goed rustpunt. Inmiddels hadden we al 7 km. gelopen dus de koffie, thee en soep ging er wel in!!
Via het bedrijventerrein, waar de meesten van ons een ijsvogeltje boven de sloot zagen vliegen (1 blauwe streep), ging het richting landgoed Oldenaller. Onderweg nog een bezoekje gebracht aan een boerderiijwinkel, altijd een leuk intermezzo. Omdat we de bus naar Nijkerk zouden missen, besloten we nog een paar km. op de teller te zetten door naar station Nijkerk te lopen. Uiteindelijk dik 17 km. gelopen, de laatste 45 minuten met wat regen. De volgende etappe staat gepland voor 30 januari 2016.

Bij deze wens ik allen gezellige feestdagen en een mooi wandeljaar in 2016.

Marian Bode


Marian Bode - zesde etappe - Ermelo naar Koudhoorn 30 jan 2016

Beste wandelaars en meelezenden,

klik op de foto voor het hele album
20160130_zuiderzeepad_marian_1

Er is een lied:

hagel en sneeuw, onweer, wind en regen
deren ons niet we kunnen er wel tegen ...

Wij, Thijs, Lida, Ien, Hennie, Ans, Denise en Marian hadden "gelukkig" alleen te maken met regen en wind, maar niet zo weinig ook. Vandaar waarschijnlijk de geringe deelname aan de zoveelste etappe van het Zuiderzeepad.

Met een gereserveerd busje van Synthus ging het van station Ermelo naar hotel De Zwarte Boer. Na de koffie gaven we ons over aan het slechte weer. Onderweg was een boer zo vriendelijk om de stroom van het schrikdraad af te halen zodat we via zijn weiland op het gangbare pad kwamen zonder diep door de plassen te moeten. Vervolgens langs kasteel Staverden waar de witte pauwen zich niet lieten zien. Ook geleerd wat hout wateren betekent, altijd leuk om die verklarende borden te lezen.

Daarna staken we het wijdse Sprielderveld over met veel wind als extraatje. Gelukkig was er nog plaaats voor ons in cafetaria 'Speuldje, waar we hartelijk ontvangen werden. Hier droogden we wat op alvorens de tocht te vervolgen. Via Drie en het Solse Gat stapten we uiteindelijk bij Koudshoorn op de bus, die ons naar station Putten bracht.

Al met al een enerverende zaterdag, die we niet hadden willen missen ... of toch??

Hopelijk zijn de weergoden ons 20 feb. a.s. welgezind tijdens de volgende etappe.

Marian BodeMarian Bode - zevende etappe - Ermelo naar Nunspeet 20 feb 2016

Beste wandelaars en meelezenden,

klik op de foto voor het hele album
1

Zaterdag 20 februari gingen we met 11 deelnemers weer op pad langs het Zuiderzeepad. Alleen geen Zuiderzee gezien!! Weer, net als de vorige maand, gestart bij hotel De Zwarte Boer. Dankzij vrienden van Thijs kon iedereen vervoerd worden. In het gereserveerde Synthus-busje kunnen maar 7 passagiers (leve het openbaar vervoer!!) en de overigen stapten in de particuliere auto's van de vrienden van Thijs. Super geregeld, met dank aan Thijs. Omdat de Leuvenumse beek buiten zijn oevers was getreden (wat veel voorkomt) volgden we de alternatieve route. Onderweg toch heel wat water/blub/modder overwonnen. Zelfs lag er her en der nog wat sneeuw, dus sneeuwballen gooien!! Om de inwendige mens te voorzien werd even van de route afgeweken en streken we neer bij restaurant Hof van Hulshorst, een mooie ambiance, vlakbij het oude stationnetje Hulshorst. Daarna de route weer opgepakt, al met al kwam er 2 km bij op de teller!! Moed werd verzameld om het Hulshorsterzand te bedwingen. Is echt wel zwaar lopen door dat zand, maar aan alles komt een eind. Dus ook aan het zand. Daarna nog een mooie tocht over hei en door bos om uiteindelijk om 16.00 uur bij station Nunspeet te arriveren. En... de weergoden hadden het goed met ons voor, maar een halfuurtje paraplu nodig gehad. Volgende etappe lopen we 19 maart van Putten naar Nijkerk. Iedereen is welkom!!

P.S. Ik heb een paar foto's bijgevoegd van ijshaar. Dit fenomeen zagen Thijs en ik tijdens het voorwandelen. IJshaar of haarijs is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen.
Hadden Thijs en ik even geluk!! Wanneer zie je nou zoiets??

Kees Blomhert - achtste etappe - Koudhoorn- Nijkerk 19 maart 2016

Hierbij de foto’s van de wandeletappe 8 Zuiderzeepad van Koudhoorn naar Nijkerk

klik op de foto voor het hele album
1


Marian Bode - achtste etappe - Koudhoorn- Nijkerk 19 maart 2016

Beste natuurvrienden,

klik op de foto voor het hele album
1

19 Maart al weer een etappe van het Zuiderzeepad voltooid. En wel van Koudhoorn (bij Putten) naar station Nijkerk. Tijdens het voorwandelen 2 weken geleden scheen de zon en was het om het vriespunt; nu geen zon gezien, beetje fris, maar gelukkig droog. Dat is toch wel aangenaam als je kilometers voor de boeg hebt. Dit keer was dat 17,5 km.

Dit jaar voor de eerst weer buiten onze lunch genuttigd en wel bij een boer, waar het goed rusten was. Ook al kieviten gezien, maar volgende maand zullen er ongetwijfeld meer weidevogels te zien zijn. De pas zat er goed in zodat de trein van 16.03 uur makkelijk gehaald werd.

Volgende etappe staat gepland voor 21 april a.s. Misschien tot dan.

Marian Bode

Kees Blomhert - negende etappe - 16 april 2016

Hierbij de foto’s van de wandeletappe 9 Zuiderzeepad Naarden nabij Diemen

klik op de foto voor het hele album


Marian Bode - negende etappe - 16 april 2016

Beste wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Zaterdag 16 april jl. liepen we alweer de 9e etappe van het Zuiderzeepad. Per trein en bus kwamen we aan in Naarden Vesting, alwaar de wandeling startte. Na een wandeling over een binnendijk staken we een golfterrein over om uiteindelijk in Muiderberg bij strandpaviljoen De Zeemeeuw neer te strijken. Na de koffie kregen we flink de wind van opzij, maar gelukkig is niemand van de dijk gewaaid. In de verte was steeds aan de ene kant het Muiderslot te zien en aan de andere kant Pampus. In Muiden werd halt gehouden bij café-eethuys Floris V.
Voor velen niet onbekend, want we waren daar ook tijdens het lopen van het Floris V-pad.
De tocht ging weer verder langs de dijk met uitzicht op de Zuiderzee. Onderweg aan het water gepauzeerd, niet te lang want er stond een flinke (koude) wind.
Uiteindelijk bereikten we de bushalte aan de Maxisweg om de bus naar Amsterdam-Arena te nemen. Ondanks de onduidelijke mededeling bij de halte kwam er gelukkig toch een bus, zodat iedereen op een redelijke tijd weer huiswaarts ging.

Het deelnemersaantal was 13, het was mooi wandelweer (geen drup regen!!) en er is ca. 18 km gelopen.
We vervolgen het pad op 14 mei a.s.

Marian Bode

Marian Bode - tiende etappe - 14 mei 2016

Dag wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Zaterdag 14 mei hebben wij, 10 wandelaars, weer een etappe van het Zuiderzeepad gelopen. Dit keer gestart waar we in april geëindigd waren en wel bij de Maxisweg in Muiden. We werden verwelkomd in het gebied door de knor. Wat maakt die vogel een apart geluid! In het begin over de dijk met uitzicht op de IJsselmeer en vervolgens een tijd langs het water met aan de overkant IJburg. Gepauzeerd werd in restaurant Vrijburcht op IJburg. Vervolgens langs Oud-Diemen en de grote camping Zeeburg. Via een brug kwamen we in het Flevopark en was het tijd voor onze lunch. Ondanks de minder goede weersvoorspellingen, hebben we daar heerlijk op een bankje kunnen zitten in de zon! En dan kom je uit zo'n mooi park en sta je opeens in de Javastraat, druk, druk, druk. Helemaal op de markt in de Dapperstraat. Langs de achterkant van Artis, het Entrepotdok met de opgeknapte pakhuizen, kwamen we uiteindelijk bij het museum Nemo en de museumhaven. Het centraal station was in zicht, maar er werd nog een rondje Gracht en Zeedijk gemaakt om ons daarna door de toeristendrukte te worstelen naar het station.
Al met al weer een fijne wandeldag met 16 km op de teller. We verheugen ons al op de volgende etappe, die zal zijn op 11 juni a.s.

Marian Bode

Marian Bode - elfde etappe - 11 juni 2016

Dag wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Inmiddels is het bijna 2 weken geleden dat wij met 8 deelnemers weer een etappe van het Zuiderzeepad gelopen hebben. Van Amsterdam CS met de bus naar een halte bij Zuiderwoude. De route ging eerst door de polder met lekker wandelweer. In de loop van de dag werd het steeds broeierig, maar gelukkig geen onweer gehad.
I.v.m. het broedseizoen was de route iets gewijzigd met gevolg dat we met het pontje bij Holysloot overgezet werden, hetgeen altijd een leuke ervaring is.
Het vroegere schooltje in Holysloot is nu een eet/drinklokaal waar het goed toeven is.
Verderop kwamen we weer op de dijk met mooi uitzicht op het water en na een flinke dijkwandeling was daar Durgerdam. Jaren terug liepen we hier ook tijdens het Trekvogelpad. Hier weer even bijgetankt om de route te vervolgen naar Schellingwoude, en via het Vliegenbos (geen vlieg gezien trouwens!!) uiteindelijk bij de pont over het IJ te belanden. We hadden ca. 21 km op de teller en in de trein terug was het heerlijk uitrusten. Wat was het warm geweest en dan kom je in Utrecht .... en het regent.

10 September gaan we weer van start en ik wens iedereen een mooie zomer.

Marian Bode

Marian Bode - twaalfde etappe - 10 september 2016

Dag wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Deze keer wat later dan gewoonlijk de foto's van de wandeling Marken-Monnickendam. Met de bus ging het naar Marken en na de koffie begonnen was aan het rondje Marken. Velen hebben de vuurtoren beklommen en daarna ging de tocht langs de dijk naar Monnickendam. Het was een prachtige dag met mooi weer.

Volgende etappe is Monnickendam-Edam op zaterdag 8 oktober.

Marian Bode

Kees Blomhert - twaalfde etappe - 10 september 2016

klik op de foto voor het hele album


Marian Bode - dertiende etappe - 8 oktober 2016

Beste wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Zaterdag 8 oktober jl. hebben we weer een etappe van het Zuiderzeepad voltooid. Begonnen we op 13 juni 2015 in Kampen, zijn we nu inmiddels aangekomen in Edam.

Deze keer gingen we (17 deelnemers) vanaf Amsterdam CS met de bus naar Monnickendam. In Monnickendam hebben we eerst genoten van een kopje koffie bij De Waegh en daarna ging de wandeling naar Volendam. Buiten Monnickendam ging de route tot aan Volendam over de dijk en vanwege de vele schapen moest er nogal eens over een hek geklauterd worden. Het weer was fantastisch zodat de lunchpauze op de dijk gehouden werd met uitzicht op Marken en Almere.

In Volendam nogmaals een koffiestop en wel bij het bekende hotel Spaander. De viswinkel aan de overkant lokte ook voor sommigen.

Na Volendam vervolgden we weer de dijk tot de zeesluis van Edam bereikt werd. Op voorstel van Thijs deden we een rondje Edam met allerlei bezienswaardigheden. Wat een mooi stadje. Een verademing in vergelijking met het toeristische Volendam.
Vanaf het busstation Edam weer naar Amsterdam om `dankzij` de Justin Bieberfans elkaar in de overvolle trein naar Utrecht uit het oog te verliezen. Met 17 deelnemers hebben we ook toevallig 17 km. gelopen.

Volgende keer zetten we koers naar Hoorn en nadert ons einddoel Enkhuizen misschien nog dit jaar?!

Marian Bode

Marian Bode - veertiende etappe - 5 november 2016

Beste wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Met 7 deelnemers liepen we een etappe van het Zuiderzeepad.
Vanaf Amsterdam ging het per bus naar Edam, alwaar we vorige maand waren geëindigd. Allereerst was het tijd voor de koffie alvorens op pad te gaan.

Edam is een leuk plaatsje om door te lopen op weg naar de dijk. Donkere wolken, veel ganzen en af en toe een flinke regenbui vergezelden ons. Het waren heel wat hekjes op de dijk waarover geklauterd moest worden en aangezien ik vorige week voorgewandeld had, besloot ik de makkelijke weg onder langs de dijk te nemen. Bij Warder werd de dijk verlaten en liepen we door het dorp om verderop weer bij de dijk te komen. Nu bleven we allen onderlangs lopen.

Bij het bezoekerscentrum De Bleek met molen werd gepauzeerd en sommigen lieten zich verleiden door een goedgevulde erwtensoep (de lepel bleef er in staan!). De tocht werd vervolgd o.a. langs het schooltje van Dik Trom en bij Schardam langs de banpaal uit 1761 met bovenop de eenhoorn met het wapen van Hoorn. Omdat de doorgaande weg naar Scharwoude momenteel `op slot` is, zijn we via een andere weg naar de bushalte bij Oudendijk gelopen.
Van hier weer met de bus naar Amsterdam en daar met de trein naar Utrecht. Ondanks de vertraging op de heenreis verliep de terugreis prima.

10 December vervolgen we het Zuiderzeepad en hopen Hoorn te bereiken en te bezichtigen.

Marian Bode

Marian Bode - vijftiende etappe - 10 december 2016

Beste wandelaars,

klik op de foto voor het hele album

Afgelopen 10 december hebben we met 10 deelnemers de etappe Oosthuizen – Hoorn gelopen van het Zuiderzeepad. Jammer genoeg was het de hele dag mistig met op het eind nog een spettertje regen.

Het begin van de wandeling begon met wat klauterwerk, modder en 2 trekpontjes. Door de mist zagen we molen De Breek met bezoekerscentrum opdoemen.
De vorige wandeling waren we hier ook al, maar toen via de dijk. Na de inwendige mens versterkt te hebben, met o.a. lekkere snert, vervolgden we de route langs de dijk.

Na een omleiding bij Schardam kwamen we weer op de juiste route en liepen via de zomerdijk naar Scharwoude. Onderweg bij een 'soort' monument was het tijd voor de boterham.
En daarna ging het verder richting Hoorn. Door de mist was Hoorn pas op het laatst te zien in tegenstelling tot het voorwandelen op 3 december.

In Hoorn werd nog een afzakkertje genomen en daarna stond de trein (alsof ik die besteld had) al voor ons klaar. Volgend jaar gaan we verder richting Enkhuizen.

Om toch een indruk te krijgen van wat we 10 december niet zagen, heb ik wat foto’s bijgevoegd van het voorwandelen op 3 december. O.a. zijn we toen in de molen De Breek geweest, die ingericht is als in vroeger tijden.

Mede namens Thijs wens ik jullie allen prettige feestdagen en een mooi wandeljaar in 2017.

Marian Bode

Marian Bode - zestiende etappe - 18 februari 2017

Beste wandelaars en meelezers,

klik op de foto voor het hele album

Zaterdag 18 februari 2017 hebben we met 11 wandelaars weer een etappe van het Zuiderzeepad afgelegd. De trein bracht ons naar Hoorn en daar vervolgden we de route. Want in december waren we tot Hoorn gekomen. Door omstandigheden is er in januari niet gewandeld. Dus iedereen ging met een goed gevoel op pad mede omdat er geen regen voorspeld was.

De wandeling ging eerst door de oude binnenstad van Hoorn om langs de jachthaven(s) uiteindelijk op de dijk te komen. In Schellinkhout werd de dijk verlaten om bij “De Midget” wat te drinken. Ik liep wat achteraan i.v.m. fotograferen, met gevolg dat de groep uit het zicht verdwenen was. Inmiddels was ik weer op de dijk en geen groep. Toen maar Thijs gebeld, bleek ik veel te ver doorgelopen te zijn dus maar omgekeerd en werd ik als het verloren schaap ontvangen!!!! Daarna weer over de dijk doorgelopen om de dijk te verlaten naar Wijdenis. Bij de theetuin “The Robin” hebben we nogmaals genoten van koffie en thee. Een aanrader, mocht je (nog) eens daar in de buurt komen.
Aangezien het openbaar vervoer daar om kwart voor 4 het voor gezien houdt, zijn we tegen betaling in 3 auto’s van de mensen van de theetuin naar station Hoorn gebracht. Met dank aan Thijs voor deze formidabele oplossing. Jammer genoeg hebben we veel mist gehad in tegenstelling tot o.a. midden-Nederland. In het begin was het IJsselmeer zelfs niet te zien, maar tegen het eind van de wandeling toch nog even wat zon gehad.

In maart de laatste etappe van het Zuiderzeepad, die wij zullen lopen. Einddoel wordt Enkhuizen.

Misschien tot ziens.

Marian Bode

Marian Bode - zeventiende etappe - 18 maart 2017

Beste wandelaars en belangstellenden,

klik op de foto voor het hele album

Zaterdag 18 maart hebben we onze laatste etappe van het Zuiderzeepad gelopen. We waren met z’n achten, 2 mannen en 6 vrouwen.
De weersvoorspelling was niet zo best, misschien weerhield dat sommige wandelaars om de `stoute` schoenen aan te trekken. Maar de weergoden waren met ons en op een klein buitje na (we zaten toen toevallig hoog en droog bij de zorgbakkerij) bleef het de hele tocht droog. De treinreis duurde zowel heen als terug een half uur langer i.v.m. werkzaamheden aan het spoor, de intercity Amsterdam-Enkhuizen ging nu via Alkmaar.
In Hoogkarspel was het dus wel tijd om, voordat we richting Enkhuizen gingen, eerst een kopje koffie te drinken bij restaurant Van Dis. Na Hoogkarspel liepen we door het lintdorp Venhuizen, waar we nog een vroegere overtoom met bootje zagen. Midden in het dorp stond een picnicbank, geschikt voor 8 personen, dus precies plaats voor ons allen.

De wandeling ging ook door Broekerhaven, een oude vissershaven met de enige elektrisch aangedreven schuitenlift in Nederland.
De volgende stop was bij molen de Ceres met een zorgbakkerij, vlakbij station Bovenkarspel-Flora. Een aanrader, mocht men eens in de buurt komen, om daar iets te gebruiken. De Westfriese Flora is niet meer, maar bij sommige huizen stonden emmers met bossen tulpen te koop. Hiervan hebben we dankbaar gebruik gemaakt en de prijs: 1,25 euro per bos!!!! Bij de Koepoort werd Enkhuizen bereikt en na eerst een stukje over de Veste gelopen te hebben, ging de wandeling verder door de binnenstad, wierpen we een blik (figuurlijk) in de Zuider- of Sint-Pancraskerk, langs de Dromedaris en de haven om uiteindelijk bij het Italiaans restaurant Porto Vecchio aan de Havenweg neer te strijken.
Hier werd onze wandeltocht Kampen-Enkhuizen afgesloten met een gezellig etentje.
Om 19.52 uur verlieten we Enkhuizen en waren goed 22.00 uur weer in Utrecht.
In april beginnen we in een ander deel van Nederland en lopen we het Hanzepad van Doesburg naar Kampen.

Marian Bode